2022 november 28 hétfő
KezdőlapHírekA hajfestékek használata növeli a mellrák kockázatát

A hajfestékek használata növeli a mellrák kockázatát

-

A legújabb tanulmány kimutatta, hogy a mellrák kialakulásának kockázata nagyobb azoknál a nőknél, akik tartós hajfestéket és vegyszeres hajkiegyenesítőket használnak.

Napjainkban már rengeteg nő festi a haját, méghozzá anélkül, hogy tudná, akaratán kívül növelheti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

A brit Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói által készített új tanulmány mutatta ki, hogy a vegyszeres hajkiegyenesítők és a tartós hajfestékek használata megnövelheti a betegség kialakulásának esélyét.

A szakemberek 46.709 nő adatait elemezték és ezek alapján nyert megállapítást, hogy azoknál az alanyoknál, akik a vizsgálatban való részvétel előtti egy évben tartós hajfestéket használtak, kilenc százalékkal nagyobb az emlőrák kockázata, mint azoknál, akik nem festették a hajukat. Időközben az is kiderült, hogy a vegyszeres hajkiegyenesítők körülbelül harminc százalékkal növelik a nőknél a betegség kialakulásának kockázatát.

A legnagyobb veszélyben az afroamerikai nők vannak. Ugyanis azok, akik öt-nyolc hetente festik a hajukat, hatvan százalékkal nagyobb eséllyel betegnek meg, míg a fehér nőknél ez az érték nyolc százalék.

Alexandra White, a tanulmány vezetője így nyilatkozott: “A kutatók már hosszú ideje tanulmányozzák a hajfesték és a rák közötti lehetséges kapcsolatot, ám az eredmények eddig ellentmondásosak voltak. Vizsgálataink során magasabb mellrákkockázatot láttunk a hajfestékek használatával kapcsolatban. A negatív hatás az afroamerikai nőknél a legerősebb, különösen azoknál, akik gyakran használják ezeket a termékeket.”

Az eredmények oka egyelőre nem tisztázott, de a kutatók remélik, hogy tanulmányuk ösztönzi majd a hajtermékek és a rák további tanulmányozására irányuló erőfeszítéseket.

“Sok olyan tényezőnek vagyunk kitéve, amelyek potenciálisan hozzájárulhatnak az emlőrák kialakulásához, és valószínűtlen, hogy egyetlen tényező növeli a kockázatot. Még túl korai határozott kijelentéseket tenni, de ezeknek a vegyi anyagoknak az elkerülése egy újabb dolog, amit a nők az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében tehetnek” – tette hozzá Dale Sandler, a tanulmány társszerzője.

Tavaly világszerte kétmillió megbetegedést jelentettek.

A Rákkutatási Világalap tájékoztatása szerint, a nőknél az első helyen az emlőrákos megbetegedés áll. Az összes rákos megbetegedést figyelembe véve pedig a második helyet foglalja el.

Magyarország a tizenkilencedik a világalap listáján, míg a legtöbb esetet Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában regisztrálták.

Országok és nemzetközi szervezetek, valamint ismert közéleti személyiségek is szerveznek rendezvényeket, melyeknek célja a betegség megelőzése, valamint az, hogy felhívják a figyelmet a rák elleni harcra.

Idén Budapesten, szeptember 29-én, amely a mellrák elleni küzdelem világnapja, figyelemfelkeltő sétát is szerveztek a Lánchídra.

Ezek is érdekelhetnek