2022 szeptember 27 kedd
KezdőlapEgészségA harmadik hullámban Magyaroroszágon a legmagasabb a lakosságarányos elhalálozás

A harmadik hullámban Magyaroroszágon a legmagasabb a lakosságarányos elhalálozás

-

A magyar kormány, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel folyamatosan azt mondta, onnan tudja, hogy a járványkezelés sikeres volt, hogy Európa szerte a lakosságarányos elhalálozásban valahol a középmezőnyben járunk.

Nem volt nehéz, mivel a pandémia legeleje óta olyan mérőszámok alapján számoltak, melyek torz képet adtak az elhalálozás ténylegességéről. 2020. őszére, vagyis a második hullámra már sokkal rosszabbul álltunk.

De a mostani adatok szerint messze a legrosszabb helyek egyikét foglaljuk el, sőt pár napja megszereztük az első helyet is. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi időben hazánkban hal meg a legtöbb ember.

Íme néhány diagram, ami tökélet4esen szemlélteti a helyzetet.

Mint említettük ősszel még igencsak a középmezőnyt tapostuk. Szentkirályi Alexandra jogász és politikus is úgy nyilatkozott, hogy Európában, Magyaroroszág is helyet kapott a legjobban védekező országok között legalábbis, ami az elhalálozottak számát illeti.

Müller Cecília is hasonlóképpen fogalmazott az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin. Októberben például a következőket említette: “Az elhunytak tekintetében is a középmezőnyben foglal helyet” Lefordítva ez azt jelenti, hogy az első hullám után a másodikban is eredményesen tartjuk a helyünket és remekül védekezünk.


Nem volt nehéz, hiszen az első hullám jóformán kikerülte az országot és egyéb európai ország felé orientálódott. Csak a második hullám során emelkedett meg a megbetegedések száma.

A Johns Hopkins Egyetem készített egy grafikont, amibe bizony mi is bekerültünk. Az adatokat 2020. február óta figyelik és jegyzetelik és látható, hogyan is alakult a népességarányos elhalálozás. Decemberben a 28 ország közül a 13. helyen álltunk az egymillió főre eső 515,20 elhunyt emberrel.

Ez a grafikon a jelenlegi állapotot hivatott ábrázolni. A változás szembetűnő:

A számok 2020. október vége november közepe fele kezdtek el rohamosan romlani. A grafikon szerint feltornáztuk magunkat a harmadik helyre, vagyis 10 országot köröztünk le ősz óta. Így az egymillió főre 1936,06 áldozat esett. Az is látható, hogy a dobogón rajtunk kívül Csehország és Belgium foglal helyet, vagyis náluk még többen hunytak el.

Mind a kormány, mind az operatív törzs az összhalálesetet vette alapul, ám a napi elhalálozások számai már ősszel szemmel láthatóak voltak.

A következő grafikon bemutatja, hogy ősszel a 28 országból a negyedik helyet szereztük meg. Számok tekintetében ez azt jelenti, hogy egymillió főre 14,33 haláleset jutott

Ezen a grafikonon pedig megszereztük az első helyet, vagyis március 22-én még a torony magasan vezető Csehországot is leköröztük, legalábbis, ami az elhalálozásokat illeti. Így egyetlen nap egymillió főre 21,84 haláleset jutott. Igen tudjuk, hogy most mindenkit sokkolt az első hely, viszont ennél is aggasztóbb, hogy az eddig az első helyet elfoglaló Csehország adatai elkezdtek csökkenni.

Sajnálatos módon az egész világon Magyarországon hunynak el a legtöbben a harmadik hullámban. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a jelenlegi intézkedések egyszerűen nem működnek. Ám nem lenne semmi gond, ha ezt beismernék. Nem a mi miniszterelnökünk lenne az első, aki ilyet tenne.

Andrej Babiš cseh kormányfő, illetve Angela Merkel német kancellár például elnézést kért a helytelen járványkezelés és a közben felmerülő problémák miatt. Orbán Viktor elvileg a halálesetek számát veszi figyelembe akkor, mikor meghoznak egy döntést, vagy mikor egy járványkezelési stratégia sikerességéről beszélnek. Ez viszont most nem működik.

Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy nem csupán a kormány által meghozott döntéseken múlik, hogy pozitív eredményt érünk el, hanem azon is, hogy azokat mikor hozzák meg. Ezen kívül olyan tényezők is befolyásolják a számokat, mint egészségügyi ellátórendszerek színvonala, a lakosság egészségi állapota…stb.

Ezek is érdekelhetnek