2023 február 6 hétfő
KezdőlapEgészségA "hattyúdal" a közelgő halál jele. Hogyan lehet felismerni?

A “hattyúdal” a közelgő halál jele. Hogyan lehet felismerni?

-

A kórházak és az ellátási központok szenvedéssel és bánattal teli helyek. Ezeken a helyeken a halál egy olyan dolog, amit meg kell “szelidíteni”. Mert nincs kivétel. Egy kórházban vagy hospice-ban dolgozva idővel közömbössé válnak az emberek bizonyos dolgok iránt. Nehéz megszokni a haldokló betegek látványát. A dolgozók szerint a közelgő halál felismerhető. Ennek egyik jele: a hattyúdal.

kep 2022 07 08 132553795
A "hattyúdal" a közelgő halál jele. Hogyan lehet felismerni?

Hattyúdal

Skandinávia ókori lakói szerint a hattyú egész életében néma marad, de jellegzetes hangokat ad ki közvetlenül halála előtt. Innen származik a “hattyúdal” kifejezés. Ma az orvosi közösség is használja.

Amikor “hattyúéneklésről” beszélünk, a kórházi és hospice dolgozók olyan jelekre gondolnak, amelyek a beteg közelgő búcsúját jelzik.

kep 2022 07 08 132229842
A "hattyúdal" a közelgő halál jele. Hogyan lehet felismerni?

Honnan tudni, hogy közeleg a halál?

A halál néha hirtelen jön, néha lassan. A lassú, elkerülhetetlen távozást a kórházak és a palliatív ellátó központok naponta figyelik. Honnan tudják, hogy küszöbön az elkerülhetetlen vég?

“Hattyúdal. Egy kaparó zörej, amikor lélegzel. Amikor a tüdő már nem működik megfelelően. A közelgő halál egyéb jelei közé tartozik a felületes légzés, üveges szemek, alacsony vérnyomás és a telítettség”

kep 2022 07 08 132610893
A "hattyúdal" a közelgő halál jele. Hogyan lehet felismerni?

Pár órával a halál előtt az emberi test jelzi, hogy itt a vég. A beteg elveszti érdeklődését a külvilág iránt, abbahagyja az étkezést, a folyadékfogyasztást és a gyógyszereket. Túlzottan álmos, legyengült, és nem reagál az ingerekre. Fájdalmat is érezhet.

*a fényképek csak tájékoztató jellegűek.

Ezek is érdekelhetnek