2022 június 25 szombat
KezdőlapEmberekA háziorvosok rekordmennyiségű antidepresszánst adtak ki idén gyerekek számára - A szakemberek...

A háziorvosok rekordmennyiségű antidepresszánst adtak ki idén gyerekek számára – A szakemberek a közösségi médiát hibáztatják

-

A közösségi média, illetve az elektronikai eszközök átvették a hatalmat a felnőttek és a gyerekek felett is. Szinte nincs egy olyan szabad pillanat sem, hogy mi emberek ne a telefonjaink kijelzőjét pöckölgetnénk, simogatnánk. Mivel életünk szerves részét képezik ezek az eszközök, ezért a gyerekek akarva-akaratlanul is eltanulhatják ezeket a szokásokat. Ma már gyakorlatilag az általános iskolás alsó tagozatos gyerekeknek is van telefonjuk és azt csinálhatnak rajta amit csak akarnak. Ennek viszont van negatív következménye, mellyel nem sokan vannak tisztában.

A kép csak illusztráció

Az orvosok rekordszámú antidepresszánst írtak fel gyerekek számára a tavalyi év során. Ha számszerűsíteni kellene, akkor azt mondanánk, hogy negyed millió recept hagyta el az orvosok kezét. Az érintett fiatalok az 5 és 16 éves korosztályba tartoznak.

A kép csak illusztráció

Szakértők szerint a közösségi média az oka ennek az állapotnak. Szerintük a közösségi média pusztítja a gyerekek boldogságát és jó kedélyállapotát. Erre tesz még egy lapáttal az iskola nyomás, a családi problémák és a testképzavar is. Ezek mind-mind aggasztják a fiatalokat, de mégsem figyelnek rájuk kellőképp.

A kép csak illusztráció

Az NHS adatai alapján 2020-ban közel 232 ezer antidepresszáns receptet adtak ki az orvosok általános iskolás tanulóknak. Egy évvel előtte, vagyis 2019-ben ez a szám 222 ezer volt. A gyógyszerek körülbelül 90 százalékát 11 évesnél idősebbeknek írták fel, s ezzel 20%-kal emelkedett az általános iskolásoknak írt recepteket száma.

A kép csak illusztráció

Catherine Knibbs gyermekpszichoterapeuta a következőt nyilatkozta:

“Az antidepresszánsok egyre gyakoribbak a gyermekkliensek körében. Ügyfeleim családi problémákról, iskolai nyomásról, nemi identitásról, valamint testképhez kapcsolódó kortárs nyomásokról beszélnek. Ezek a problémák annak köszönhetők, hogy idejük nagy részét az online felületeken összehasonlítással töltik.”

Catherine Knibbs

Chris Martin, a “The Mix Charity” nevű jótékonysági szervezet vezérigazgatója hozzátette:

„Az egészségtelen közösségi médiahasználat hozzájárulhat a rossz mentális egészséghez.”

Chris Martin

A receptek egy része fizikai betegségekre vonatkozik, de a legtöbbet a mentális egészségügyi problémák, például a szorongás és a depresszió kezelésére használják.

Az NHS a legtöbb esetben nem javasolja antidepresszánsok használatát gyermekeknek, mert növelhetik az önsértésről szóló gondolatok kockázatát. Szerintük a terápia a legfontosabb és leghatékonyabb kezelés a fiatalok körében.

A kép csak illusztráció

Tom Madders, a YoungMinds jótékonysági szervezet kampányigazgatója elmondta:

„Az antidepresszánsok szerepet játszhatnak néhány fiatal mentális egészségének támogatásában, de soha ne tekintsék őket a beszédterápiák gyors elérésének helyettesítőjeként, főleg a fiatalabb gyermekek esetében.”

Tom Madders

Ti mit gondoltok erről?

Ezek is érdekelhetnek