2022 július 2 szombat
KezdőlapEmberekA koronavírus csak a kezdet. A szakemberek újabb járványra figyelmeztetnek.

A koronavírus csak a kezdet. A szakemberek újabb járványra figyelmeztetnek.

-

A koronavírus csak a kezdet -figyelmeztet egy belga tudós és emlékeztet minket arra, hogy az epidemiológusok már régóta ijesztgettek minket egy globális járvánnyal, amivel persze senki nem foglalkozott.

Közel egy év telt el azóta, hogy megjelentek az első jelentések egy szokatlan, ismeretlen eredetű vírusról, amely Kínában kering. December elején egy Wei nevű garnélaeladó, influenzaszerű tünetekkel ment Wuhan belvárosának egy kis, zsúfolt klinikájára, de az előírt gyógyszerek nem javítottak az állapotán.

December 16-án megvizsgálta egy orvos, aki 26 másik betegnél is hasonló tüneteket diagnosztizált. Ezen emberek közül 24-en közvetlen kapcsolatban álltak egymással a huanani piacon. A kínai hatóságok ezután bejelentették, hogy nincs ok pánikra, mert a vírus nem emberről emberre terjed.

Egy másik hipotézis szerint nem Wei asszony a nulladik fertőzött. 2019. november 17-én egy férfinál már diagnosztizáltak ilyen tüneteket, aki viszont soha nem járt az említett piacon. Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy a kínai hatóságok több, mint 2 hónapig halogatták az óvintézkedések bevezetését, jelentősen hozzájárulva ezzel a világjárvány elterjedéséhez és a globális válsághoz.

A tudósokat egyébként nem lepte meg a dolog. Már 2015-ben a British Future of Humanity Institute elemző csoportja figyelmeztetett minket a globális járványra. Az ázsiai országokat 2002-2003-ban sújtó SARS-járvány óta tudatában vannak egy ilyen lehetőségnek.

A koronavírus csak a kezdet!

Kevin Ariën professzor, az antwerpeni Trópusi Orvostudományi Intézet virológiai osztályának vezetője, az ebola és a HIV szakembere megjegyzi, hogy az emberiségnek figyelmeztetésként kell kezelnie a koronavírus-járványt. A Gazet van Antwerpennek adott interjújában említi a következőket:

A tudósok már évtizedek óta nem azt kérdezgetik egymástól, hogy lesz-e pandémia, hanem azt, hogy mikor?! Sajnos egy ilyen járvány nem kerülhető el.

A tudósok már számtalan vírust tanulmányoztak, amelyekről kiderült, hogy képesek átjutni a fajok közti gáton. A belga tudós azt is megjegyezte, hogy:

Több száz olyan vírus kering Afrikában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában, amelyek rendszeresen okoznak helyi járványokat. Gyanítjuk, hogy némelyiküknek csak idő kérdése, hogy globális problémát okozzon. És ezek csak azok vírusok, amelyekről tudunk, és folyamatosan figyeljük őket. Lehetetlen megjósolni egy teljesen új vírus megjelenését, mint a jelenlegi koronavírus.

A szakember megjegyzi, hogy a jelenlegi körülmények, elsősorban a népesség nagyságának és az emberek gyors mozgásának köszönhető. A mostani helyzetek nagyon kedveznek a járványok kialakulásának.

A nyugati történelem legsúlyosabb járványa, az 1918–1919-es spanyol influenza volt. Annak idején, világszerte 1,7 milliárd ember élt. Most majdnem 8 milliárd. Akkor az emberek gyalog vagy lóháton utaztak, most rövid időn belül a világ másik végére is képesek eljutni. Kevesebb mint egy évszázad alatt a fertőző betegségek terjedése drámai módon megváltozott. Remélem, hogy ez a válság legalább tudatosította bennünk a félelmetes valóságot. Talán legközelebb nem koronavírus lesz, de az ilyen járványok előbb-utóbb megismétlődnek. Amit most tapasztalunk, azok a túlságosan nagy és túl koncentrált világnépesség nagyon kézzelfogható következményei, amelyek kihatással vannak a természetre és az éghajlatra is.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek