2022 július 1 péntek
KezdőlapÉrdekességekA koronavírusban elhunytak egyharmadának ugyanaz az alapbetegsége

A koronavírusban elhunytak egyharmadának ugyanaz az alapbetegsége

-

A koronavírus-járvány sokkal nagyobb veszélyt jelent azok számára, akik valamilyen más betegségben is szenvednek. Ezt már a járvány kitörése óta tudjuk, de eddig még senki nem számolt be arról, hogy vajon melyik alapbetegség lehet a legkockázatosabb. Egy felmérésből kiderült, hogy a koronavírusban elhunyt betegek egyharmadánál kimutatható volt a cukorbetegség. Ez pedig azt jelenti, hogy minden harmadik elhunyt cukorbeteg volt.

Elgondolkodtató, hogy a cukorbetegség növeli-e annak kockázatát, hogy a betegségben szenvedők könnyebben kapják-e el a koronavírust? Grzegorz Dzida professzor, a Lublini Orvostudományi Egyetem Belső Betegségek Osztályáról és Klinikájáról elmondta, hogy maga a cukorbetegség nem növeli a fertőzés kockázatát, ugyanakkor viszont összefüggésbe hozható a koronavírus súlyosabb lefolyásával. Továbbá mindez az életkorral is nagyban összefügg, hiszen 65 év felett minden ötödik ember cukorbeteg.

A COVID-19 és a cukorbetegség 2-es típusa között van összefüggés, ugyanis ezt a leggyakrabban az ötven év feletti embereknél diagnosztizálják. Csak Lengyelországban három millió ember szenved a cukorbetegség miatt. A szakember arra is rámutatott, hogy a betegek ellátása sem minden esetben biztosított, hiszen egy cukorbetegnek időben ennie és innia kell. A beteg viszont nem fér hozzá az ételekhez, italokhoz, emiatt leeshet a vércukor-szintje, elájul, de ennél súlyosabb következményekkel is járhat a nem megfelelő táplálás. Fennáll a szív-és érrendszeri betegségek, krónikus veseelégtelenség és végtag amputáció kockázata is. Nem is csoda, hogy a cukorbetegségben szenvedők nem akarnak kórházba menni és befeküdni, mert egész egyszerűen félnek.

Arról már nem is beszélve, hogy olyan álhírek terjednek a médiában, ami még inkább ráhozza a frászt a cukorbetegekre. Nyilvánvalóan ostobaság azt hinni, hogy a cukorbetegek által szedett gyógyszerek növelik a megfertőződés kockázatát. Ezzel csak ijesztgetik az embereket, hiszen sokkal valószínűbb, hogy abba halnának bele, ha nem szednék az orvosuk által felírt tablettákat. Tehát, egy szó, mint száz, semmilyen módon nem bizonyítható, hogy a cukorbetegség növeli a COVID-19 kialakulásának kockázatát, ezzel pedig a halálesetek számát is.

Ezek is érdekelhetnek