2022 július 1 péntek
KezdőlapEgészségA következő világjárvány sokkal szörnyűbb lehet, mint a COVID-19 - A víruskutatók...

A következő világjárvány sokkal szörnyűbb lehet, mint a COVID-19 – A víruskutatók komoly figyelmeztetést tettek közzé

-

Komoly figyelmeztetést tettek közzé a víruskutatók. Az AstraZeneca egyik vezető megalkotója elmondta, több mint valószínű, hogy nem a COVID-19 az utolsó és legveszedelmesebb vírus.

Sarah Gilbert elmondta az előadásban, hogy az embereknek óriási felelősségük van a helyzetben. Szerinte készen kell állnunk a következő járványra. De biztos benne, hogy óriási előnyt fog jelenteni a jelenlegi állapotok során szerzett tapasztalatok kamatoztatása.

“Nem ez az utolsó alkalom, hogy ezt át kell élnünk. Fenyegeti a megélhetésünket és az egészségünket is ez a vírus. Lehetséges, hogy a következő vírus sokkal halálosabb vagy fertőzőbb vagy mindkettő lesz. Meg kell próbálnunk enyhíteni a hatalmas gazdasági veszteségeket.” – Sarah Gilbert

Hangsúlyozták, hogy a megszerzett tudást kamatoztatnunk kell. Ennek köszönhetően óriási előnyre tehetünk szert a következő járvánnyal szemben.

Sarah Gilbert brit oltóorvos aki foglalkozik az influenzával is. Az influenza elleni oltások kifejlesztésében is óriási szerepe volt. Az újonnan megjelenő vírusok elleni vakcinák kifejlesztésére specializálódott. A COVID-19 elleni vakcina kifejlesztésével az első naptól kezdve foglalkozik.

2020 újévén arról értesült, hogy a kínai Vuhanban négy ember rejtélyes tüdőgyulladásban szenved. Rövidesen elkezdték kifejleszteni a társaival a védőoltást, a még ismeretlen vírus ellen. Közel két évvel később több mint 2 milliárd adagot bocsátottak ki az Oxford-AstraZeneca vakcinából. Több mint 170 országba ért el, többnyire a szegényebb országok alkalmazzák.

Hétfőn sugározták a teljes előadást az Egyesült Királyságban. Később a BBC iPlayer streaming szolgáltatáson keresztöl lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetnek