2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapEmberekA közösségi oldalak buktatója - Ezt a 13 dolgot soha ne tedd...

A közösségi oldalak buktatója – Ezt a 13 dolgot soha ne tedd közzé

-

A magyarok 80%-a használ rendszeresen legalább egy közösségi oldalt. Azt viszont sokan figyelmen kívül hagyják, hogy ezek az oldalak rengeteg személyes információt tartalmaznak rólunk, amelyeket amúgy is begyűjt az oldal a felhasználóikról, de korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a legártatlanabb poszt nem üthet vissza.

A következőkben olyan dolgokat osztunk meg veled, amelyet még csak véletlenül sem tanácsos közzétenned közösségi oldaladon.

Intim részletek a kapcsolataidról

Az, hogy mi történik a hálószobában vagy a kapcsolatotokban, nem tartozik senkire. Ahogy az sem, hogyan becézitek egymást vagy a teljesen privát dolgaitokat, hiszen ezektől olyan értékes és fantasztikus egy kapcsolat. Ellenkező esetben könnyen elveszítheted párod bizalmát vagy akár őt is.

Szelfik, amelyeken csókolóztok

Legtöbben nem támogatják és nem is tolerálják az ilyen képeket. Egyrészt nagyon faragatlan dolog, másrészt pedig egyedülálló barátaidat is könnyedén megbánthatod vele, emellett pedig rokonaid sem ugrálnak örömükben ezektől a fotóktól. A szakemberek szerint azoknál a pároknál, akik szinte mindent megosztanak a nagyvilággal kapcsolatukról, azoknak kétségeik vannak párjukat illetően és érzelmileg nagyon bizonytalanok is.

Szelfik készítése tiszteletet követelő alkalmakon

Egyes helyeken és alkalmakon nagyon tiszteletlen dolog mosolygós szelfiket készíteni. Legyen az egy templom, egy temetés vagy éppen a temető.

Bűncselekményről

Vannak emberek, akik gondolkodás nélkül készítenek olyan fotókat, amelyeken bűncselekményt követnek el – például ittas vezetés, autópályán készített szelfi stb. – és eszükbe sem jut, hogy megbírságolhatják vagy akár börtönbe is juttathatják őket. Ha hajlamos vagy megszegni a törvényt, akkor sem kell mindezt közszemlére tenni.

Felbujtó üzenetek

Az lehet, hogy te viccnek szánod, de aki megkapja őket, nem biztos, hogy annak érzi. Nagyon figyelj oda arra, hogy kinek milyen üzenetet írsz, mert könnyen megsérthetsz másokat. Jobb, ha kerülöd az olyan témákat, mint a vallás, politika vagy éppen a nemi identitás, ugyanis ezek komoly vitákat válthatnak ki az emberekből.

Panaszkodás a munkádról

Elvileg senki nem fér hozzá az oldaladhoz a kollégáid közül, de mégis jobban teszed, ha nem osztasz meg semmit arról, mit gondolsz a munkahelyedről vagy a főnöködről. Tartsd meg magadnak a véleményed, ellenkező esetben ugyanis akár az állásodba is kerülhet.

A tartózkodási helyedet

A különböző letölthető alkalmazások már képesek megmondani, hogy pontosan merre jársz a világban. A kockázat azonban elég nagy, ha mindezt megosztod közösségi oldaladon. Rengeteg betörés történik azokban az időszakokban, amikor az emberek nyaralnak vagy elutaznak egy hétvégére. Úgyhogy ne adj tippeket a rosszakaróknak, mert könnyen várhat egy kis meglepetés, amikor haza érkezel.

Nyaralási tervek és élmények közzététele

Ugyanaz vonatkozik minderre, mint az imént említett pontban. Mindenképpen várj a képek megosztásával addig, amíg haza érkezel az utazásról.

Személyes iratok

Egy megszerzett jogosítvány öröme szintén nem megosztandó dolog, főleg, ha közzéteszed a kész okiratok fotóját is, ugyanis minden személyes adatodat tartalmazza. Ha megosztod ezeket, bárki visszaélhet az adataiddal, ezt pedig te sem szeretnéd. Ez minden olyan dokumentumra vonatkozik, amelyen szerepel a neved.

Pénzügyi információkat

2413855 – money face

Soha nem szabad semmilyen pénzügyi kudarcot vagy éppen sikert megosztanod, mert könnyedén kiteszed magad a hackerek támadásainak. Soha ne tedd közzé a bankszámla kivonatodat vagy bármilyen olyan dokumentumot, amely árulkodik pénzügyi helyzetedről.

Buliban készített fotókat

Semmiképp se rombold le az imidzsedet olyan képekkel, amelyeken nem a legjobb formádat mutatod. Azt ugyanis nem tudhatod, hogy ki fogja látni ezeket a képeket. A nagymamád vagy a főnököd nem valószínű, hogy díjazná őket.

Ultrahangos felvételeket

Ne kürtöld szét rögtön a jó hírt a terhességedről, hiszen az orvosok sem javasolják mindezt a második trimeszterig. Emellett pedig lehetnek olyan személyek és ismerősök is, akiket ezek a fotók kifejezetten zavarnak.

Költséges vásárlásokat és drága ajándékokat

Ezek a képek növelik mások bizonytalanságát és irigységét, valamint ezek a holmik könnyen felkelthetik mások érdeklődését a vagyonod iránt.

Ne feledkezz meg róla, hogyha valamit közzéteszel, azt szinte teljesen lehetetlen végleg eltüntetni. Nyomon követni pedig úgy sem tudod, hogy ki fér hozzá vagy ki látja ezeket az információkat rólad. Tehát, érdemes pontosan átgondolnod, hogy mit osztasz meg magadról közösségi oldaladon.

Ezek is érdekelhetnek