2022 június 27 hétfő
KezdőlapEgészségA lakosság retteg az újabb karanténtól. Mikor várható a negyedik hullám?

A lakosság retteg az újabb karanténtól. Mikor várható a negyedik hullám?

-

Mikor és mire számíthatunk?

Szépen, lassan a spejzből bekúszva megindultak a szellőztetések a koronavírus negyedik hullámával kapcsolatban. Nagyon nem lehet elkerülni, ugyanis a sajtó ismét felkapta a témát. De miért? És mit tehetünk? A szakértők szerint a hullám erőssége az átoltottságtól függ, amiben mi, magyarok egész jók vagyunk.

A Benelux-államokban újonnan megnövekedtek a koronavírussal fertőzöttek száma. Hollandiában például 124 százallékkal regisztráltak több fertőzöttet a múl héten. Belgiumban hetente, átlagosan 63.200 koronavírus tesztet végeznek, melynek 2,1 százaléka fertőzöttséget mutat.

Most, a sláger a delta és a gamma variáns. Ez váltotta le a brit mutánst. A gamma valahonnan Brazíliából indult és több fertőzést okoz, mint az indiai variáns. Az új fertőzések 72 százalékát a gamma tette ki. Az új mutáns elsősorban a fiatalabbakat támadja, vagyis az újonnan fertőzöttek átlagéletkora 28,9-ről 27,9-re csökkent.

A legtöbb ország már készülődik a negyedik hullámra. Magyarországon is számítanak rá. Döntően azokat érinti majd, akik nem oltatták be magukat. Legalábbis a Miniszterelnökség szerint. A Magyarországon elérhető hat oltóanyag mindegyike védettséget nyújt a ma ismert mutációkkal szemben.

Járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Merkeley Béla a Semmelweis Egyetem rektora beszélt arról a Kossuth rádióban, hogy az antitestszint nem egyenlő a védettséggel. Ez a védelemnek csak egy eleme. Az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását tudja igazolni, de a védettséget nem feltétlenül. A rektor fontosnak tartja, hogy a negyedik hullám megérkezésére még nagyobb átoltottsággal rendelkezzünk. Ez az egyetlen fegyverünk a kór ellen.

Falus András immunológus szerint a kínai vakcinából kelleni fog egy harmadik adag is. Azt is megjegyezte, hogy nem kell mellékhatásoktól tartani, a harmadik oltás nem árthat.

Az emberek egyelőre még próbálják kiélvezni a megkötésektől mentes nyarat, azonban a sajtó és a média lassan beleülteti a bogarat a fülünkbe. Indulhat az újabb rettegés? Bezártság? Karantén?

A Covid-19 negyedik hulláma a tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan kora ősszel fog érkezni.

A gond, hogy megint egy kilátástalan helyzetbe kerültünk. Sokunknak nem volt akkora lélegzetvétel ez a nyár, hogy felkészüljenek az őszre, ami megint ki tudja, hogy meddig tart. Bár, ahogy látjuk a balatoni vendéglátóhelyek megpróbálják behozni a kiesést a 400 forintos fagyival és a több, aranyárban mért jósággal.

Az biztos, hogy az ünnepi idillnek valamikor vége szakad. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy próbáljon anyagilag gondolni arra, hogy ismét kiesés várható.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek