2022 május 17 kedd
KezdőlapÉrdekességekA mesterséges intelligencia képes volt életre kelteni Marilyn Monroet, sőt még Mona...

A mesterséges intelligencia képes volt életre kelteni Marilyn Monroet, sőt még Mona Lisát is.

-

Tudtuk, hogy a világ tele van furcsaságokkal, de ez mindenen túlmutat, ugyanis döbbenetes dolgot hoztak létre egy orosz laborban. Egy olyan jellegű algoritmust készítettek, mely képes egyetlen hagyományos fényképből videót készíteni. Ennek következtében a felvételen pontosan az az illető fog beszélni, aki a képen szerepelt.

Igaz, hogy az utóbbi időben nem sokat beszéltünk erről a technológiáról, most mégis meg kell említenünk, hogy nem annyira veszélytelen ez az úgynevezett deepfake-technológia. Egy tavaly augusztusban felkerült videóban a tudósok bemutatták, hogy mire képes a mesterséges intelligencia. Egy mindössze 20 perces videofelvétel elegendő volt neki ahhoz, hogy egy olyan másolatot készítsen a felvételből, melybe bárki arcát bele tudja tenni.

A feljebb is említett “deepfake” technológiának az a lényege, hogy a mesterséges intelligencia különböző felvételek segítségével képes lesz olyan jellegű videofelvételt kreálni, melyben úgy tűnhet, mintha egy valódi ember szerepelne, pedig annak csak a digitális verzióját vehetjük szemügyre. Akkor kapott nagyobb figyelmet ez az egész rendszer, mikor 2017-ben a Washingtoni Egyetem tudósai Barac Obama elnöknek mutatták meg mire is képes a gyakorlatban.

Azonban itt nem állt meg a történet, ugyanis egy hatalmas előrelépés történt a deepfake technológia terén, amikor is a Samsung a Moszkvában található laborjában egy olyan algoritmust készített, melynek egyetlen kép is elég volt ahhoz, hogy videót generáljon. A hírt még a BBC is lehozta. Ezen technológia segítségével keltették életre a híres festő Leonardo Da Vinci ikonikus festményét a Mona Lisát.

Íme, hogyan is működik az eljárás:

A fent említett algoritmusnak 7000 fényképpel tanították meg ezt az egészet, a forrásuk pedig nem más volt, mint a Youtube. Viszont ezzel az eljárással csínján kell bánni, mert bizony komoly veszélyeket is rejthet. Ennek tudatában mindenkinek óvatosabbnak kell lennie, ha bármilyen képet tesz fel a közösségi oldalakra, mert könnyen lehet belőle készíteni videót is és bizony vissza lehet az emberek jogaival élni.

Mona Lisa mellett másokat is életre keltettek, például Albert Einsteint, Marilyn Monroe-t, Fjodor Dosztojevszkijt és Salvador Dalit is.

Ezek is érdekelhetnek