2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapHírekA mutáns koronavírus közeledik Magyarországhoz - Már Szlovákiában és Ausztriában is jelen...

A mutáns koronavírus közeledik Magyarországhoz – Már Szlovákiában és Ausztriában is jelen van

-

Tavaly, azaz 2020 decemberében az egész világon eluralkodott a pánik, ugyanis a britek felfedezték a koronavírus egy mutáns törzsét. Anglia ugyan már bezárta kapuit, Magyarország és több európai ország sem fogadta az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat, de a vírus mégis elérte a környező országokat.

A mutáns koronavírus hetven százalékkal gyorsabban fertőz, mint az egy évvel ezelőtti vírus. A dél-afrikai törzs már jelen van Norvégiában és Ausztriában is. Utóbbi pedig okot ad az aggodalomra, hiszen egy Magyarországgal szomszédos államról van szó.

Franciaország is lezárta határait, csak azokat engedik be az országba, akik negatív tesztet produkálnak. A karácsonyt rengeteg kamionsofőr volt kénytelen a doveri kikötő előtt tölteni, mert nem léphették át a határt. Eluralkodott a káosz és az új koronavírustörzs villámgyorsan terjed. Már jelen van Kanadában, Japánban és a legtöbb európai országban. A szakemberek elmagyarázták, hogy a többi vírushoz hasonlóan a SARS-CoV-2 vírus mutálódik, méghozzá havonta. Ez egy teljesen normális folyamat, de jelenleg ez a magyarázat egyáltalán nem megnyugtató.

Norvégia hétfőn számolt be arról, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet (FHZ) adatai alapján diagnosztizálták az első mutáns koronavírus-fertőzést. A fertőzést egy utazó is megerősítette, aki még decemberben Dél-Afrikából érkezett Norvégiába.

Line Vold, az FHZ osztályának igazgatója bejelentette: “A kommunális fertőzés-felderítő csapatok most is folytatják a jelenlegi eljárásokat, további teszteléssel és a fertőzöttek szoros kapcsolatainak még szorosabb nyomon követésével, a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a fertőzés további továbbterjedésének kockázatát”.

Norvégiában eddig egy, a koronavírus dél-afrikai változatával és 23 brit mutációval fertőzött fertőzést azonosítottak. A SARS-CoV-2 vírus Dél-Afrikából származó mutáns törzse pedig már a hozzánk közeli Ausztriában is megjelent.

Szlovákia is szomszédországunk és ott is találtak már a mutáns vírussal megfertőződött személyeket. Nagy-Britannia ugyan le van zárva, de a szakemberek szerint már teljesen feleslegesen, ugyanis a vírus már 33 országban van jelen világszerte.

“Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki. A mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert hetven százalékkal gyorsabban terjed” – magyarázta Rusvai Miklós.

“A mutáns vírus ugyanis jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni”.

Ezek is érdekelhetnek