2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapHírekA mutáns koronavírus már nagyon közel van Magyarországhoz - Íme a részletek

A mutáns koronavírus már nagyon közel van Magyarországhoz – Íme a részletek

-

A koronavírus megjelenése óta egy év telt el. Kínában már szinte túl vannak a járványon, már csak néhány behordott fertőzésről lehet hallani, de Amerika és Európa még javában a második hullámmal küzd. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor megjelent a koronavírus egy mutáns törzse is. A briteknél már több ezren fertőződtek meg a mutáns vírussal, sőt, már Németországban is megjelent az új koronavírustörzs.

A betegséget egy Londonból érkező utas vitte be Németországba. A helyzet pedig az, hogy bár Magyarország már nem fogad repülőjáratokat az Egyesült Királyságból, a mutáns vírus idővel valószínűleg hazánkban is megjelenik majd. A szakemberek szerint mindez már csak idő kérdése. Elkerülhetetlennek tartják, hogy a mutáns vírus betörjön Magyarországra is, hiszen sokkal gyorsabban fertőz, mint a COVID-19.

2020 márciusa óta hazánkba is megérkezett a koronavírus, ami azóta is végigkíséri életünket. Azt tudjuk, hogy a COVID-19 már létezett a pandémia kihirdetése előtt is, bár korábban nem okozott világjárványt. Az új törzs megjelenése azonban mindenki számára meglepő volt. Főleg úgy, hogy éppen egy évvel azután jelent meg, hogy Kínában azonosították a vírust és hogy a hatékony vakcina és az oltások beadása után jelent meg.

Németországban csütörtökön jelentették be, hogy Baden-Württemberg szövetségi államban is megjelent a mutáns vírus. Bár az előzetes adatok szerint a mutáns koronavírus gyorsabban terjed, mint az előző, de az új törzs nem súlyosbítja a betegségeket.

Sokak szerint a koronavírus új törzs megjelenésének ténye pusztán egy marketing fogás, ami arra ösztönzi az embereket, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcinával. Ez persze nem bizonyított, de a járvány kezdete óta sok minden megfordult már az emberek fejében.

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter december 14-én jelentette be, hogy észlelték az új törzs megjelenését az Egyesült Királyságban. Azóta kiderült, hogy a London Heathrow-ból felszálló és Frankfurt am Mainba érkező repülőgép-utas felelős azért, hogy már Németországba is eljutott a fertőzés. A megfertőződött nő rokonaihoz utazott látogatóba, de már a repülőtéren pozitív teszteredményt produkált. Ezt követően genetikai elemzést végeztek, amiből kiderült, hogy a nő hordozza a vírus új mutációját.

Baden-Württemberg egészségügyi minisztériuma közleményben erősítette meg, hogy regisztrálták az első esetet Németországban. A nő enyhe tünetekkel átvészelte a betegséget. Rokonai hazavitték őt a reptérről, ahol mindannyian önkéntes karanténba vonultak. Minden ember, aki azóta kapcsolatba került a nővel, karantén alatt van.

Lengyelország is elővigyázatos, ugyanis felfüggesztették minden Nagy-Britanniából érkező járat fogadását. Adam Niedzielski, az egészségügyi minisztérium vezetője bejelentette, hogy hétfőtől minden nemrég az Egyesült Királyságból érkező utast tesztelni fognak.

Magyarország kormánya is megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerülje az új mutáns koronavírustörzs hazánkba való betörését.

Ezek is érdekelhetnek