2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapTech & TudományA nagyobb fejmérettel született babák, az átlagnál intelligensebb és sikeresebb felnőttek lesznek

A nagyobb fejmérettel született babák, az átlagnál intelligensebb és sikeresebb felnőttek lesznek

-

Számos tanulmány készült már azzal kapcsolatban, hogy vajon mitől lesz az ember intelligens és sikeres. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a tudomány mai állása szerint, még rengeteg olyan dolog ki fog derülni, amire talán még a legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna. A kutatók folyamatosan vizsgálják az emberi agyat és szervezetet, ami számtalan titkot rejteget még magában.

Arra azonban, már fény derült, hogy a csecsemők fejmérete és intelligenciája között összefüggés van. A felmérés rendkívül alapos volt, így az adatok a lehető legfrissebbek. A tudósok Angliában végezték a kutatást, amelyben fél millió kisbabát figyeltek meg a születésük pillanatától. Ez alapján állapították meg, hogy a fejméret meghatározza, hogy a kicsik mennyire lesznek intelligensek és sikeresek a jövőben.

A kutatás során igyekeztek feltérképezni, hogy milyen összefüggés van a gyerekek génjei, fizikai és mentális egészségük, illetve a várható életútjuk között.

Tanulmányozták a kisbabák fejének kerületét, a koponyán belüli nyomást, valamint a kognitív képességeket, mint a figyelem, észlelés, érzékelés, megfigyelőkészség, emlékezet és gondolkodási funkciók.

A kutatás vezetője Ian Deary, az Edinburgh-i Egyetem professzora volt, aki elárulta az eredményeket. Elmondta, a génvariánsok tényleg szoros kapcsolatban állnak az intelligenciával. Továbbá azt is hozzátette, hogy a tudomány fejlődésének köszönhetően hamarosan már azt is meg tudják mondani, hogy a gyermek menni fog-e egyetemre vagy sem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mindez majd a DNS alapján lesz megállapítható, nem a kisbabák fejméretéből.

A nagy fejmérettel született gyerekek esetében jobb az agyi aktivitás.

Az egyetem szakemberei, mint már említettük félmillió adatból dolgoztak, megfigyelték a 37 és 73 év közötti ember adatait gyűjtötték össze. Az alanyok mentális és fizikai teszteket végeztek el, amire életmódjukra is kitértek.

Az adatok kielemzése után megosztották az eredményeket, miszerint a nagyobb fejmérettel születetteknek az átlagosnál nagyobb az agyi aktivitásuk, vagyis intelligensebbek, sőt, diplomát is nagyobb eséllyel szereznek.

Nemcsak jobban olvasnak, hanem jobban meg is értenek mindent.

A szakemberek megállapították, hogy tizenhét faktor is van, ami a fejkör méretével szoros összefüggésben áll. Mindegyiket ugyan még nem tudták áttanulmányozni, de az biztosan tudható, hogy a nagy fejjel született emberek az átlagnál jobban olvasnak, illetve a dolgokat is sokkal könnyebben felfogják és megértik.

Több idegsejtjük van.

Egy másik tanulmány is készült a témában, amiben a kutatók arra jutottak, hogy a nagyobb fejmérettel született babák agyában több idegsejt van. Ennek következtében, ezek az emberek jobb problémamegoldókészséggel és élesebb gondolkodással rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetnek