2022 június 26 vasárnap
KezdőlapEgészségA napozás megszállottja volt, majd felfedezett egy dudort a fején - A...

A napozás megszállottja volt, majd felfedezett egy dudort a fején – A dokik azt mondták, hogy nincs miért aggódni, de tévedtek

-

A 29 éves Mairead Mcguire heti három-négy alkalommal is elment szolizni, mikor egy-egy nagyobb eseményre volt hivatalos. Szerette, mikor mindenhol szép napbarnított színe volt és ezért nem volt rest tenni. Azonban az orvosok azt mondták neki, hogy azonnal abba kell hagynia a rendszeres szolizást, mer bőrrák alakult ki nála.

Mint kiderült Mairead 13 éve a napozás megszállottja, ami azt jelenti, hogy először 15 évesen feküdt szoliba. Az írországi Belfastból származó nőnél 28 évesen diagnosztizálták a bazális sejtes karcinómát.

“Természetes fehér bőröm van, de mindig is barna bőrt szerettem volna, ezért 15 évesen elkezdtem szolizni, majd a megszállottja lettem. Annyira függővé váltam, hogy én még akkor sem láttam magam barnának, mikor már mindenki csokinak látott.”

2018-ban vette észre, hogy van valami dudor a fején, de nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, tovább folytatta a napozást. Egy nap azonban mikor a dudor nagyobb és csúnyább lett végül elment egy bőrgyógyászhoz, aki azt mondta neki, hogy fibróma. A doki négyszer próbálta eltávolítani, de hiába mert mindig visszanőtt.

“A doki négyszer próbálta leszedni, volt, hogy lefagyasztotta, de semmit sem ért. Hamar növekedésnek indult és egy idő után már fájt és vérzett is. Megfordult a fejemben, hogy lehet rák, ám az orvos azt mondta nem az, nem kell aggódni. Mivel a csomó egyre nagyobb lett így kénytelen voltam máshogy hordani a hajamat. 2020 decemberében úgy döntöttem másodvéleményt kérek. Ekkor közölték velem, hogy rákos vagyok.”

Az orvos elmagyarázta neki, hogy a melanoma bőrrák egyik fő oka a napsugárzás. A “Dying For A Tan” kampányban megpróbálták felhívni az emberek figyelmét a napozás veszélyeire. Az egyik fő probléma a bőrrák kialakulásának a kockázata.

Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 147.000 új nem melanoma bőrrákos esetet diagnosztizálnak. Mairead teljesen megrémült attól, hogy idő előtt el fog hunyni és árván hagyja a 8 és 3 éves gyermekeit, ezért úgy döntött felhagy a napozással. Most azon van, hogy mindenkit figyelmeztessen a napozás és a nap káros sugarainak kockázataira.

Idén márciusban sikeresen eltávolították a rákját, és most elindult a gyógyulás útján.

“A műtét utáni fájdalom szörnyű volt, egy hétig ágyban feküdtem. Annyira fájt, hogy már hánytam. Miután begyógyult, hegek maradtak hátra és aggódtam, hogy az emberek mindig látni fogják, viszont engem mindig emlékeztet arra, mennyire mázlista voltam, hogy megmenekültem.”

Ezek is érdekelhetnek