2022 július 2 szombat
KezdőlapEgészségA nomofóbia komoly betegség - Nem is sejted, hogy mi okozza, pedig...

A nomofóbia komoly betegség – Nem is sejted, hogy mi okozza, pedig te is szenvedhetsz tőle

-

A nomofóbia egy betegség, ami viszonylag új keletű, így nagyon kevesen tudnak róla. A “no mobil phobia” kifejezésből származik. Ebből már következtethetsz arra, mi a probléma forrása. A nomofóbiában szenvedő személyek félnek attól, hogy elveszítik mobiltelefonjaikat és fogalmuk sincs, hogy a készülék nélkül, hogy fognak létezni. Ugyanakkor az is szorongást vált ki belőlük, ha nincs térerő vagy esetleg lemerült az akkumulátor.

Bármilyen meglepő, de a témában felméréseket végeztek, amiknek megdöbbentőek az eredményei. Ezer embert vizsgáltak, akiknek 66 százaléka tart attól, hogy elveszti telefonját és anélkül kell majd boldogulnia. A nőkre inkább jellemező a nomofóbia, mint a férfiakra. A hölgyek hetven százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy fél-e attól, hogy elveszítheti mobilját.

A betegségben szenvedők kényszeresen ragaszkodnak a mobiljukhoz. Minden áron biztonságban akarják tudni telefonjaikat, ennek bizonyítéka az is, hogy naponta legalább negyvenszer ránéznek és ellenőrzik, hogy megvan-e.

Bár első hallásra semmi veszélyes nincs ebben, sőt, az is nevetségesnek tarthatjuk, hogy egy betegségről van szó. Az pedig még kevésbé hihető, hogy az egészségünkre is kihathat. A probléma nemcsak kihat a személy egész életére, hanem fizikai tüneteket is okozhat. Egy lemerült telefon, térerőhiány vagy csak az otthon felejtett mobiltelefon tudata is okozhat pánikrohamot. Előfordulhatnak légzési nehézségek, szédülés, hányinger, remegés, verejtékezés, szapora szívverés és mellkasi fájdalom is.

A lakosság csaknem hetven százaléka szenved nomofóbiában és még csak nem is sejti. A szakértők a mai modern világban fontosnak tartják, hogy erre is felhívják a figyelmet. A rettegés ugyanis akkor is előfordul, ha nincs semmi probléma. Az emberek úgy érzik, elvesztek, ha nincs náluk a mobiljuk és ezért nélküle kell eltölteniük akár egy-két percet.

Az emberek rabjává váltak a mobiltelefonoknak és emiatt állandó kísértést éreznek az iránt, hogy szem előtt legyen, megfogják. A függőség okozza a betegséget, ami szorongással és komoly fizikai tünetekkel jár. Nem meglepő, hogy leginkább a fiatal korosztályt érinti a betegség, akik dührohamot is képesek kapni, ha hosszabb időt kell telefon nélkül eltölteniük.

Ez a stresszes állapot egy bizonyos idő után pánikot kelt és pánikrohamot okoz.

A szakemberek azt javasolják azoknak, akik érzékelik magukon a függőséget, mindennap tartsanak szünetet. Tudatosan töltsenek el némi időt a telefonjaik nélkül. Ne vigyék magukkal a sétához, moziba, sőt, az iskolába se. Ez persze nehéz, hiszen megerőltető lehet a telefon nélkül kimozdulni, de annak érdekében, hogy a betegség ne súlyosbodjon, szükség van rá.

Továbbá arra is fény derült, ami egyébként nem is olyan meglepő, hogy a félelem abból ered, hogy nem tudunk kapcsolatot tartani szeretteinkkel, a barátokkal. Valamint úgy érezzük, hogy nem vagyunk képesek az egyedüllétre, nem hiszünk abban, hogy mobiltelefon nélkül is teljes életet lehet élni. A nomofóbiás ember elveszettnek érzi magát és azt hiszi, addig nem lehet teljes, amíg nincs nála újra a mobiltelefonja.

Ezek is érdekelhetnek