2022 május 17 kedd
KezdőlapÉrdekességekA pókok megehetnék az egész emberiséget, ha akarnák - Az arachnofóbia egyáltalán...

A pókok megehetnék az egész emberiséget, ha akarnák – Az arachnofóbia egyáltalán nem alaptalan

-

Egyáltalán nem érdekes, hogy most hol vagy éppen, zárt térben vagy kinn a szabadban, ugyanis szinte biztos lehetsz benne, hogy minimum egy pók jelenleg is van a közvetlen környezetedben, körülbelül tőled kilencven centiméterre.

Átlagosan négyzetméterenként 131 pók van jelen. A világ összes pókjának súlya körülbelül 29 millió tonna. Ezek a kis lények soha nem állnak meg, szinte mindig mozgásban vannak.

Egy 2016-os tanulmány során kimutatták, hogy a külvárosi otthonok igenis tele vannak pókokkal még akkor is, ha nem is látjuk őket. Egy teljesen átlagos házban akár több száz rovar található, amelyeknek nagy része természetesen pók.

A pókok évente körülbelül 400-800 millió tonna zsákmányt fogyasztanak el

A legtöbb zsákmány természetesen rovar és bogár, de egyes esetekben hüllőket, madarakat és kisebb emlősöket is elfogyasztanak. Ezek a kis élőlények életük során sokkal több kártevőt esznek meg, mint a madarak és a denevérek összesen. A pókok ezenkívül rendkívül hasznos állatok, mivel megtisztítják lakásunkat a kártevőktől.

A pókfészekben egy-egy alkalommal akár 1500 utód is lehet

A pókok terhességi ideje egy hét és egy hónap között van. Ez azt jelenti, hogy egy nőstény pók minden egyes percben egy új utódot hoz a világra, persze nem szó szerint. Emellett rendkívüli gyorsasággal képesek immúnissá válni a különböző növényvédő szerekre és mérgekre.

A pókok fogai rendkívül élesek

Amellett, hogy a pókok rendelkeznek méreganyagokkal, néhány fajtának pedig még centiméteres fogai is lehetnek.

A legérdekesebb pedig az, hogy a pókok képesek lennének felfalni minket, ha akarnának

A tények és a számok mind ezt mutatják. Ehhez azt is tudnunk kell, hogy a pókok étvágya végtelen, tehát bármikor bármennyi “ételt” képesek elfogyasztani. A Földön élő összes felnőtt ember biomasszája 287 millió tonna lenne, a gyerekeké pedig körülbelül 70 millió tonna. Vagyis a pókoknak még egy évre sem lenne szüksége ahhoz, hogy megegyék mind a hét milliárd embert a Földön és még csak jól se laknának velünk.

Tehát jobb, ha mind óvatosak leszünk ezekkel az apró lényekkel.

Ezek is érdekelhetnek