KezdőlapÉrdekességekA sör megvédhet a súlyos betegségektől? - Íme a részletek

A sör megvédhet a súlyos betegségektől? – Íme a részletek

-

2005-ben a japán kutatók készítettek egy tanulmányt, amiben az szerepelt, hogy az alkoholmentes sör fogyasztása segítségünkre lehet a rák megelőzésében. Az alkoholmentes sört fogyasztók mája, tüdeje és veséje 85 százalékkal kisebb mértékben károsodott, mint azoké, akik vizet ittak. A szakemberek szerint az alkoholmentes sör olyan összetevőket tartalmaz, amik megakadályozzák a karcinogén anyagok sejtekhez kötődését.

A tizenöt évvel ezelőtti tanulmány arról nem szól, hogy az alkoholtartalmú sör is hasonló hatást gyakorolna. Szakae Arimoto-Kobajasi akkor azt mondta, ha azonosítani lehetne a ráktól védő alkoholmentes sör tartalmát, akkor ezzel a rák kockázata csökkenthető lenne.

Ugyanakkor, a nyugati országokban az összes rák hat százalékát a súlyos alkoholfogyasztás okozza.

Azóta több tanulmány is született a sör jótékony hatásáról, a legújabb szerint pedig, fő alkotóelemének egyik vegyülete súlyos betegségektől védhet meg minket, embereket. Egy 2013-ban készült görög kutatás eredménye szerint az ital javítja az artériák rugalmasságát.

A sör kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően hidratál. Ugyanakkor vízhajtó hatása is van, ezáltal pedig csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Csontjainkra is jó hatással van, mivel a keserűbb, világosabb sörök nagy mennyiségű ortokovasavat tartalmaznak, ami erősíti a csontokat. A sörben oxidációs folyamatokat gátló anyagok is vannak, ezáltal nagy szerepet játszik a rák megelőzésében és gyógyításában.

A Pennsylvania State University nyolcvanezer felnőttet vizsgált meg és megállapították, hogy napi egy-két korsó sör csökkenti a stroke és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

Az Idaho-i egyetem szakemberei szerint a sör olyan kulcsfontosságú összetevőket tartalmaz, amik létfontosságúak lehetnek a rák és a gyulladásos megbetegedések elleni küzdelemben. A komlóban található savak, mint a humulonok és lupulonok megállítja a bakteriális fertőzés terjedését és a betegség kialakulását. A tudósok azon dolgoznak, hogy kivonják ezt a vegyületet és létrehozzanak egy olyan hatóanyagot, ami a rák kezelésére szolgál majd.

Vagyis, a sört alkalmazhatnánk úgy, mint egy gyógykezelést.

Kínában ilyen céllal már évszázadok óta használják a sört, ugyanis rájöttek, hiszen rengeteg mindenre van jótékony hatással. Sőt, mostanra már ennek miértjére is rájöttek.

Az Idaho-i egyetem kutatóihoz hasonlóan a tudósok a sör fő alkotóelemében, azaz a komlóban felfedeztek egy xanthohumol elnevezésű vegyületet, ami az emberi szervezetre jótékony hatással van. Amellett, hogy segítségünkre lehet a gyulladások elkerülésében, a rák kialakulását is csökkenti. Továbbá, védelmet nyújt a Parkinson és az Alzheimer kórral szemben is.

Természetesen nem buzdítunk senkit mértéktelen mennyiségű sör elfogyasztására, ugyanis pozitív eredményt csakis a mértékkel történő, minőségi sörök ivása okozhat.

Ezeket is olvasd el

A 40 éves négy gyermekes anya válás után teljesen megváltoztatta a...

Az emberek általában valamilyen meghatározó esemény után döntenek úgy, hogy tetoválást varratnak magukra. Ilyen például egy szeretett családtag, rokon, barát, társ, négylábú elvesztése, aki...