2022 július 2 szombat
KezdőlapCelebA svájci idegsebész szerint Michael Schumachernek nincs esélye a felépülésre

A svájci idegsebész szerint Michael Schumachernek nincs esélye a felépülésre

-

A hétszeres világbajnok volt Forma-1-es pilóta, Michael Schumacher 2013. december 29-én szenvedett síbalesetet a franciaországi Méribelben. Családja állítások szerint a legenda kérésére teljes hírzárlatot rendelt el állapotáról. Az expilóta komoly agysérüléseket szenvedett és hét év elteltével sem mutat nagy mértékű javulást, így a svájci idegsebész, Erich Riederer úgy véli, hogy a legenda már soha többé nem lesz a régi.

A Forma-1-es pilótát az elmúlt hét évben otthonában ápolták, idén pedig egy műtétre is előkészítették, de annak időpontját egyelőre nem határozták meg. Rajongói mind egy szálig kíváncsiak lennének Schumacher állapotára, de a legenda családja semmiről sem tájékoztatja a sajtó munkatársait.

A közeljövőben bemutatják azt a dokumentumfilmet, amely a pilóta tragédiájáról szól majd. A film a Michael Schumacher: Az igazság nyomában címet kapta. Éppen ennek kapcsán szólaltatták meg a svájci idegsebészt, akinek szavai letaglózták a világot. Az orvos nem hallgatta el véleményét, miszerint Schumacher már soha többé nem fog felépülni.

“Schumachert két órával a balesete után operálták meg és szerintem túl sokat vártak a műtéttel” – fogalmazott. A fejsérüléseknél rendkívül fontos, hogy az orvosok minél előbb cselekedjenek, ám a volt világbajnok esetében ez nem így történt. Az agy roncsolódása mindössze perceken múlik, de Schumi műtétjéig legalább két óra telt el. Mivel nem csökkentették időben a koponyában kialakult nyomást, az agy súlyos mértékben roncsolódhatott.

“Az idegsebészek mindig azt mondják, hogy az idő a legfontosabb, ezért azonnal kell cselekedni. Véleményem szerint túl sokat vártak azzal, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Ahogy telik az idő, úgy roncsolódik egyre jobban az agy.” Az idegsebész szerint kollégái nem mertek kockáztatni, mivel híres emberről volt szó.

Riederer elmondta, hogy ő maga nem volt a Scumachert kezelő orvosok között, ezért csak az azóta kapott információkból gondolja úgy, hogy a felépülésre szinte semmi esély nincs.

“Lélegzik, a szíve ver. Ébren van, de nem reagál, vegetatív állapotban lehet. Minden bizonnyal ülni tud, valamint csak segítséggel tud megtenni néhány lépést. Szerintem számára ez a legtöbb. Hogy van-e esély arra, hogy valaha ugyanúgy lássuk őt, mint a balesete előtt? Őszintén nem hiszem, hogy valaha látjuk még őt olyannak, mint ahogy megismertük.”

Riederer szavaira sem a hétszeres világbajnok családja, sem pedig az őt kezelő orvosok nem reagáltak.

Jean Todt, a Ferrari volt csapatfőnöke nem cáfolta meg az orvos állítását, de rendszeresen látogatja a Forma-1-es pilótát, hiszen baráti viszonyban áll a családdal.

“Istenem tudjuk, hogy borzasztó és szerencsétlen balesete volt, de mellette áll a csodálatos felesége, ott vannak a gyerekei és az ápolói, mi pedig csak a legjobbat kívánhatjuk neki és családjának. Az egyetlen, amit én tehetek, hogy közel maradok hozzájuk, amíg csak képes vagyok valamit csinálni. És amíg az vagyok, addig ezt meg is fogom tenni.”

Ezek is érdekelhetnek