A hétszeres világbajnok volt Forma-1-es pilóta, Michael Schumacher 2013. december 29-én szenvedett síbalesetet a franciaországi Méribelben. Családja állítások szerint a legenda kérésére teljes hírzárlatot rendelt el állapotáról. Az expilóta komoly agysérüléseket szenvedett és hét év elteltével sem mutat nagy mértékű javulást, így a svájci idegsebész, Erich Riederer úgy véli, hogy a legenda már soha többé nem lesz a régi.

A Forma-1-es pilótát az elmúlt hét évben otthonában ápolták, idén pedig egy műtétre is előkészítették, de annak időpontját egyelőre nem határozták meg. Rajongói mind egy szálig kíváncsiak lennének Schumacher állapotára, de a legenda családja semmiről sem tájékoztatja a sajtó munkatársait.

A közeljövőben bemutatják azt a dokumentumfilmet, amely a pilóta tragédiájáról szól majd. A film a Michael Schumacher: Az igazság nyomában címet kapta. Éppen ennek kapcsán szólaltatták meg a svájci idegsebészt, akinek szavai letaglózták a világot. Az orvos nem hallgatta el véleményét, miszerint Schumacher már soha többé nem fog felépülni.

“Schumachert két órával a balesete után operálták meg és szerintem túl sokat vártak a műtéttel” – fogalmazott. A fejsérüléseknél rendkívül fontos, hogy az orvosok minél előbb cselekedjenek, ám a volt világbajnok esetében ez nem így történt. Az agy roncsolódása mindössze perceken múlik, de Schumi műtétjéig legalább két óra telt el. Mivel nem csökkentették időben a koponyában kialakult nyomást, az agy súlyos mértékben roncsolódhatott.

“Az idegsebészek mindig azt mondják, hogy az idő a legfontosabb, ezért azonnal kell cselekedni. Véleményem szerint túl sokat vártak azzal, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Ahogy telik az idő, úgy roncsolódik egyre jobban az agy.” Az idegsebész szerint kollégái nem mertek kockáztatni, mivel híres emberről volt szó.

Riederer elmondta, hogy ő maga nem volt a Scumachert kezelő orvosok között, ezért csak az azóta kapott információkból gondolja úgy, hogy a felépülésre szinte semmi esély nincs.

“Lélegzik, a szíve ver. Ébren van, de nem reagál, vegetatív állapotban lehet. Minden bizonnyal ülni tud, valamint csak segítséggel tud megtenni néhány lépést. Szerintem számára ez a legtöbb. Hogy van-e esély arra, hogy valaha ugyanúgy lássuk őt, mint a balesete előtt? Őszintén nem hiszem, hogy valaha látjuk még őt olyannak, mint ahogy megismertük.”

Riederer szavaira sem a hétszeres világbajnok családja, sem pedig az őt kezelő orvosok nem reagáltak.

Jean Todt, a Ferrari volt csapatfőnöke nem cáfolta meg az orvos állítását, de rendszeresen látogatja a Forma-1-es pilótát, hiszen baráti viszonyban áll a családdal.

“Istenem tudjuk, hogy borzasztó és szerencsétlen balesete volt, de mellette áll a csodálatos felesége, ott vannak a gyerekei és az ápolói, mi pedig csak a legjobbat kívánhatjuk neki és családjának. Az egyetlen, amit én tehetek, hogy közel maradok hozzájuk, amíg csak képes vagyok valamit csinálni. És amíg az vagyok, addig ezt meg is fogom tenni.”