Mielőtt Svédországba utaznánk bizony alaposan fel kell készülnünk, ugyanis az ország lakóinak élete nagyban eltér a Kelet-Európában ismert normáktól. Egy-egy utazás után az ember biztosan újraértelmezi a normális életszínvonal fogalmát. A svédek számára ingyenes az oktatás, az orvosi ellátás, emellett pedig nemcsak a gyerekes családok, hanem a munkanélküliek is hatalmas kedvezményekre és járulékokra számíthatnak. A svéd emberek önként chipet ültetnek a bőrükbe, de emellett is bőven akad még érdekesség az országgal kapcsolatban.

Svédország lakóinak élete több szempontból is követendő példa lehet, ezért most megosztunk erről néhány érdekességet.

Rendkívül edzett emberek

A skandináv emberek teljesen másképp értelmezik az időjárás fogalmát. Amíg nálunk a fagypont közeli hőmérsékleteknél kabátot és vastag pulóvert öltünk magunkra, addig ők az irodában is csak egy pólóban dolgoznak, a férfiak széldzsekiben kerékpároznak, sőt, ilyen időben még a három éves gyerekeket is sapka nélkül engedik ki az utcára.

Az üzletekben vannak bizonyos íratlan szabályok

A helyiek, hogy elkerüljék a környezetszennyező műanyag zacskók használatát, pamut szatyrokkal és táskákkal mennek a bevásárlóközpontokba. Amennyiben egy cégről elterjed valamilyen rossz hír, például, hogy a gyáruk szennyezi a levegőt, a vizet vagy az állatokat nem megfelelő körülmények között tartják, akkor az az üzlet biztosan lehúzhatja a rolót, ugyanis a lakosok többé nem vásárolnak az adott üzletben.

A pénztárnál a termékeket mindig vonalkóddal felfelé teszik a kosarukba, hogy megkönnyítsék a pénztárosok dolgát és meggyorsítsák a fizetést. A nagyobb üzletekben pedig mini-térkép található a bevásárlókocsikon, hogy a vásárlók minél előbb megtalálják azokat a termékeket, amiket keresnek.

Nem hivatalosan ugyan, de a svéd nyelv két részre van osztva: egyszerű és összetett

A legtöbb svéd nem használ olyan szavakat, mint például objektív, szubjektív, következetesség és így tovább, ugyanis gyakran még a jelentésüket sem ismerik. Ezeket és az ezekhez hasonló szavakat általában csak a tanult, magasan képzett emberek használják, akik épp ezért könnyedén megkülönböztethetők másoktól.

Nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is jár három hónap szülési szabadság

Az országban összesen 480 szabadnap vehető ki gyermekgondozás címszó alatt, ebből kilencvenet pedig az édesapáknak kell kivenniük, ugyanis a svéd hatóságok úgy gondolják, hogy az apákat is feltétlenül be kell vonni a gyermeknevelésbe, már a gyermek születését követő első naptól kezdve.

A skandináv emberek rendkívül természetbarátok

Svédország minden városában rengeteg növényzet van. A városi parkokat madarak, nyulak és sündisznók lakják. Az országban a növény- és állatvilágot nagy tiszteletben kell tartani. Amikor egy vadász lelőtt egy verebet az erdőben, több hónapnyi börtönbüntetésre és pénzbírság megfizetésére ítélték.

Az emberek nem viszik haza a munkát

A svédeknél nincsenek kellemetlen hétvégi emailek, telefonos extra munkák és a többi. Amennyiben, ha az országban a munkaidő délután ötkor véget ér, akkor a dolgozók csak annyit mondanak, hogy hétfőn beszélünk, nem viszik haza a munkát és nem gondolnak arra hétfőig. A lakosok ezt a magánélet iránti tisztelettel magyarázzák.

Egyáltalán nem használnak készpénzt

Készpénz helyett egy mobiltelefonokhoz és bankszámlákhoz kötött Swish rendszert használnak fizetéskor. 2018 szeptemberében is 6,5 millió felhasználója volt ennek a rendszernek, ami azóta csak tovább emelkedett. Tíz millióan élnek az országban, ehhez képest ez a szám nagyon szép. Még a piacon is így, elektronikusan fizetnek.

Nincsenek veszekedések, viták, hangos beszélgetések

A svédek, ha nem értenek egyet egymással, akkor ordibálás és veszekedés helyett, higgadtan, egy harmadik személy bevonásával oldják meg az adott problémát. Például, ha a munkahelyen az alkalmazott és a főnök között alakulna ki vita, akkor a szakszervezet segítségével érvényesítheti jogait a munkavállaló. Amennyiben pedig családon belüli nézeteltérésről van szó, akkor egy családterapeuta foglalkozik az üggyel. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen probléma merül fel, mindig egy harmadik félhez kell fordulni.

Szombaton édességeket esznek

A 40-es években kiderült, hogy az édességek károsak az egészségre, de a svédek nem dobták el az azokkal kapcsolatos szokásaikat, pusztán csak egy napra korlátozták azokat. Egy átlagos svéd család körülbelül 1,2 kg édességet eszik meg szombatonként.

Az államnak van egy hivatalos Twitter fiókja a lakosok számára

Tulajdonképpen bárki igényelhet magának egy hét időtartamra hozzáférést. A fiók célja nagyon egyszerű. Svédország lakosait minél közelebb hozni egymáshoz és együtt találni megoldást a különféle problémákra.

Az óvodákban nincs ágy

Mivel Svédországban nincs kötelező alvási idő, így ha egy gyerek aludni akar, az egyszerűen egy matracon teszi mindezt. Az országban már egy éves kortól be lehet íratni a gyermekeket az óvodába, ilyenkor az óvónők a rendszerint babakocsikban lévő gyermekekre is vigyáznak.

A házak ablakain ún. “pletyka tükrök” vannak

Ezeket a tükröket mindig a kanapéhoz és étkezőasztalhoz közel teszik, méghozzá azért, hogy mindig legyen valami beszédtéma. A lakóknak elég csak kinézni a tükrökön át az utcára, így azonnal tudnak miről beszélni, például, hogy ki jött a szomszédhoz vagy mit csinál a szomszéd.

A svéd útlevél a harmadik legbefolyásosabb a világon

A svéd útlevéllel nagyon könnyű utazni. Ugyanis az utazás során nem kell külön vízumot szerezni és semmilyen információt sem szolgáltatni magunkról. A világ 170 országába léphetnek be vízum nélkül. A rangsor első helyén egyébként az Egyesült Arab Emírségek útlevele áll, az ott élő emberek 179 országot látogathatnak vízum nélkül.

Mindent olcsó fa rekeszekkel oldanak meg

A nagyjából tíz eurós fa rekeszek rendkívül népszerűek az országban, a svéd emberek bármit képesek megoldani ezekkel a tárolástól egészen a lakberendezésig.

Valódi sport-kultusz uralkodik az országban

Három millió svéd tartozik napjainkban valamilyen sportklubhoz. A legnépszerűbbek persze a téli sportok, de emellett a helyiek imádnak kosárlabdázni, focizni, futni, úszni és kerékpározni. A kereszteződéseknél pedig speciális lábtartókkal felszerelt oszlopok vannak, méghozzá azért, hogy a kerékpárosoknak ne kelljen leszállniuk a bicikliről addig sem, amíg várnak a zöld jelzésre.

A stockholmi metró a világ legnagyobb művészeti galériája

Svédországban minden metróállomás különböző téma szerint került kialakításra, így minden egyes metróállomás egyfajta látványosságként szolgál a turisták körében.

2015-ben a svédek elkezdtek chipet ültetni a bőrük alá

Ezek az apró mikrochipek rögzítik a bankkártyák, igazolványok, utazási okmányok és egyéb fontos kártyák adatait, így a lakosoknak nem kell magukkal hordaniuk irataikat. A chip beültetésének ára 150 és 200 dollár között mozog, de így is sokan, önként vállalják be, hogy ezzel megkönnyítsék életüket.

Szigorú szabályok vonatkoznak a petárdákra és tűzijátékokra

2019-ben az emberek biztonsága érdekében bevezettek egy törvényt, amely előírja, hogy a tűzijátékok használatához a személyeknek előzetesen egy speciális tanfolyamot kell elvégezniük, és engedélyt szerezniük rá, hogy használhassák ezeket a pirotechnikai eszközöket. A petárdák pedig 2002 óta tiltva vannak az országban.