2022 december 2 péntek
KezdőlapCelebA szomorú emberek mindent megtesznek azért, hogy másokat boldoggá tegyenek - 15...

A szomorú emberek mindent megtesznek azért, hogy másokat boldoggá tegyenek – 15 bölcsesség Robin Williamstől

-

Robin McLaurin Williams 1951. július 21-én született az Illinois állambeli Chicagoban. A színész, komikus, rendező és producer Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe díjazott volt.

Édesapja Robert Fitzgerald Williams, a Ford Motor Company egyik vezető munkatársa volt, míg édesanyja Laura McLaurin modellként dolgozott.

Williams a michigani Bloomfield Hillsben élte gyermekkorát, a Detroit Day School diákja volt. Robin csládjával a gimnázium végére Kaliforniában telepedett le, ahol megtalálta számításait. Népszerű és vicces volt, a gimi befejeztével politológiát tanult.

Kiváló improvizációs humorának köszönhetően többször is fellépett egyedül. Első szerepével olyan sikereket ért el, hogy egy saját sorozatot is kapott, ami Magyarországon “Egy úr az űrből” címmel került a képernyőkre, 1978-tól 1982-ig. A valódi áttörést a Jó reggelt, Vietnam! című film hozta meg számára, amiben egy lemezlovast alakított.

A ’80-as ’90-es években játszott a Holt költők társasága, az Ébredések és A halászkirály legendája című produkciókban. Aztán következett 1993-ban a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, majd négy évvel később a Good Will Hunting, amiben talán élete legjobb alakítását nyújtotta. Utóbbiért 1998-ban az Oscar-díjat is elnyerte. Ezt követően már nem nagyon volt emlékezetes alakítása, 2009-ben pedig hangját adta több filmhez is, mint szinkronszínész.

A színészet mellett énekelt is, három zenei albumot vett fel és egy sorozatszerepet is kapott az Eszementekben.

Robin Williams háromszor nősült, először 1978. július 4-én, amikor Valeri Velardit vette feleségül. Majd ’83 áprilisában Marsha Garcest, fia dadusát vette nőül, aki akkor már Williams gyermekét várta. 2008-ban, két gyermek születése után Marsha beadta a válópert, amiben kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozott. 2011-ban Susan Schneider grafikus ment hozzá a színészhez, Kaliforniában.

2009-ben meg kellett operálni, ugyanis Williams szívproblémákkal küzdött. Aortabillentyűjét műteni kellett, így egyszemélyes turnéját is el kellett halasztania. A Cleveland Klinikán operálták 2009. március 13-án.

Életének saját kezével vetett véget 2014. augusztus 11-én. Személyi asszisztense talált rá, a rendőrség ugyan nyomozást indított az ügyben, de mivel semmi nem utalt idegenkezűségre, le is zárták azt. Barátja elmondása szerint depressziós volt, alkohol-és anyagi problémákkal is küzdött, felesége szerint pedig korai Parkinson-kórban szenvedett.

Sosem fogjuk elfelejteni a tehetséges művészt, aki humorával és elképesztő eladásmódjával mindannyiunk arcára képes volt mosolyt csalni. Cikkünkben néhány rendkívül bölcs mondatot osztunk meg veled, amit a feledhetetlen komikus és színész hagyott emlékül nekünk.

Csakis a megfelelő embereket válaszd!

“Azt gondoltam, a legrosszabb dolog az életben, ha egyedül végzed. De nem így van. A legrosszabb dolog az életben, ha olyasvalakikkel végzed, akik mellett egyedül érzed magad.”

Meg kell tanulnod látni, hogy az emberek mosolya mögött mi rejtőzik.

“Azt hiszem, a legszomorúbb emberek mindent elkövetnek, hogy másokat boldoggá tegyenek, mert tudják, milyen teljesen értéktelennek érezni magad, és nem akarják, hogy más is így érezzen.”

Minden egyes balszerencse mögött az élet fontos leckéi állnak.

“Lesznek nehéz időszakaid, de ezek mindig felhívják a figyelmedet olyan dolgokra, amikkel eddig nem foglalkoztál.” – Robin Williams Sean Maguire szerepében a Good Will Hunting című filmben.

Hallgasd meg a saját kritikád!

“Az kemény, mikor olvasol egy cikket, amiben rosszakat írnak rólad. Mintha valaki kést mártana a szívedbe. De a saját munkámnak én vagyok a legfőbb kritikusa.”

Hagyd abba az aggódást!

“Kérlek, ne aggódj annyit. Hiszen egyikünk sem tölt túl sok időt a Földön. Az élet múlandó. Ha valamikor nehéz helyzetbe kerülsz, pillants fel a nyári égboltra, mikor a csillagok teleragyogják a bársonyos éjszakát.” (Jack Powell, Jack)

Az életed akkor kezdődik, amikor betöltötted az ötvenet.

“Megvolt az életközepi válságom, mikor 30 éves voltam. Megbirkóztam vele. De mikor 50 lettem, azt nagyon menőnek éreztem. Szó szerint olyan volt, mintha a legszebb férfikorba értem volna. A dolgok nagyon jól mennek és elérkezel ahhoz a ponthoz, mikor már nem kell küzdened.”

Olykor egy jó döntés megér száz hibát.

“Ami jó, az az, ami marad, mikor minden mást rosszul csinálsz.”

Választásaidat ne bánd meg!

“Néha olyan dolgokkal kapcsolatban, amiket tettem, olyan filmeknél, amik nem lettek sikeresek, megkérdezem magamtól: Ezt miért csináltad? Végül mégsem bánom meg őket, hiszen fantasztikus emberekkel találkoztam. Mindig volt valami, amiért megérte.”

Mint tudjuk, senki sem tökéletes, egymás számára viszont, lehetünk tökéletesek.

“Nem vagy tökéletes, pajtás, de megnyugtatlak, az a lány sem tökéletes. A kérdés az, hogy egymásnak tökéletesek vagytok-e.” (Sean Maguire, Good Will Hunting)

Ne szégyellj szünetet tartani, hogy feltöltődhess!

“Mindenkinek van az az elképzelése, hogy folyamatosan dolgozni kell, különben az emberek elfelejtenek. Ez pedig veszélyes dolog. Amikor rájössz, hogy ez nem így működik és szünetet tartasz, az emberek még jobban fognak érdeklődni irántad.”

Használd a képzelőerődet!

“A képzelőerőnk magától működik. Egykeként nőttem fel, ezért nagy szükségem volt a fantáziámra, ez volt a túlélő mechanizmusom.”

Ami igazán fontos, azt értékelned kell!

“Nem tudom, mennyire vagyok értékes az univerzum számára, de azt tudom, hogy néhány embert boldogabbá tettem, mint amilyenek nélkülem lettek volna. És amíg ezt tudom, olyan gazdag vagyok, amilyen mindig is szerettem volna lenni.”

A tanulást soha ne hagyd abba!

“Mindig rengeteg tanulnivalónk van, és mindig várnak ránk nagyszerű dolgok. Még a hibák is lenyűgözőek tudnak lenni.”

Beszélj többet, üzenj kevesebbet!

“Tweetek? Csak megölik a beszélgetést. Az emberek lefotóznak a telefonjukkal vagy titokban hangfelvételeket készítenek rólad, és ez hátborzongató. De ha egyszer eljönnek hozzád és elkezdenek beszélni, abba sem hagyják, látod, ahogy villog a piros fény a telefonjukon.”

Mindig vigyázz arra, ami azzá tesz, aki vagy!

“Megkaptad az őrültségnek egy piciny szikráját. Vigyázz rá, nehogy elveszítsd!”

Ezek is érdekelhetnek