2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekA szorongás 10 oka, amit a saját otthonod rejt

A szorongás 10 oka, amit a saját otthonod rejt

-

A szorongást sok minden kiválthatja, de arra álmainkban sem gondolnánk, hogy a legnagyobb hibás a saját otthonunk. Lakásunkban, házunkban már mindent megszoktunk, rutinosan járunk, akár sötétben is. Mindenről tudjuk hol van és szerintünk ez így is jól van jól. Ugyanakkor vannak buktatók, amik éppen a napi rutinban rejlenek. A részletekben, amiket mi magunk észre sem veszünk.

A fürdőszobától a nappaliig vannak olyan apróságok, amik egyébként nagy jelentőséggel bírnak, ugyanis éppen ezek azok, amik kiváltják belőlünk a szorongás érzését. Cikkünkben körbenézünk a lakás minden pontján, hogy elkerüld a kellemetlen pillanatokat, perceket és soha többé ne kelljen szoronganod semmi miatt, ami az otthonodban található.

Az ébresztő riasztó hangja

Az ébresztő hangjára általában úgy riadunk fel, főleg akkor, ha mélyen alszunk, amikor megszólal. Ilyenkor megemelkedik az adrenalinszint, hiszen megijedünk. Ha huzamosabb ideig, vagyis mindennap így kelünk, az szorongáshoz vezet. Vannak már olyan eszközök, amelyek az ébresztőóránál sokkal kíméletesebb módon keltenek fel. A riasztó, félelmetes hangot lecserélhetjük a fényre. Igen, a fényre, jól olvastad. Egy ébresztő, ami fokozatosan ébreszt, reprodukálva a napfény erejét.

Rossz helyre teszed a mérleget a fürdőszobában.

A fürdőszobai mérlegtől való félelemnek neve is van. Ez az úgynevezett gravitofóbia, ami skálafüggőséget is okozhat, ha valaki mindennap mérlegeli magát. Ez pedig stresszhez, szorongáshoz vezet. Rejtsd el a mérleget a szekrény alá, de legalábbis ne legyen teljesen látható, mert akkor már nem érzel kényszert arra, hogy ráállj.

Túl sokáig nézed magad a tükörben.

A tükörbe nézésnek is vannak negatív hatásai. Ha valaki túl sokat időt tölt a tükör előtt, akkor egy bizonyos idő után frusztrált lesz. Felfedezi a testi hibáit és elkezd ezekre összpontosítani, a változást pedig folyamatosan ellenőrzi. Ez pedig kiváltja a szorongást.

Hagyod, hogy a háziállatod veled aludjon.

Imádjuk házi kedvenceinket, ezért nem utasítjuk vissza a boci szemeket, amikor velünk akarnak aludni. A kutyaszőr még akkor is megbetegíthet minket, ha alapvetően nem vagyunk rá allergiásak. Az ágyban rátapad a párnára, a paplanra, ami egyrészt azért kellemetlen, mert bök, másrészt pedig a bőrünk is viszketni kezd tőle. Ezek az ingerek emelik a stressz-szintjét, emellett pedig sok más negatív egészségügyi következménnyel járhatnak.

Nem figyelsz a hőmérsékletre.

Mind a hideg, mind pedig a meleg nagy hatással van hangulatunkra, mivel mentális egészségünk szempontjából fontos az ideális belső hőmérséklet. Ha túlságosan hideg van a lakásban, akkor demotiváltak, stresszesek, sőt, agresszívek is lehetünk. Az ideális szobahőmérséklet növeli a termékenységet és javítja közérzetünket is.

Egy helyre gyűjtöd az emlékeket.

Mindannyiunknak vannak kellemes emlékei, amiket fényképek formájában meg is örökítettünk. Ugyanakkor a fotógaléria zavarhatja a koncentrációt, nehezíti a kikapcsolódást és stresszhez vezethet. Éppen ezért jobban el kell osztani a fényképeket a lakásban, hogy egyszerre csak egyet lássunk.

Helytelen fényeket használsz a hálószobában.

A LED-es lámpák kétségtelenül nagyon jól mutatnak, ám az korántsem mindegy, hogy hova helyezzük el őket a lakásban. A LEd-es lámpák zavarják az alvást, így rontják annak minőségét, valamint szorongáshoz vezetnek. Inkább válassz meleg, tompított fényeket.

Rosszul választod meg a fal színét.

A zöld szín jó választás lehet, de csak egy irodában. Tudnunk kell, melyek azok a színek, amelyek jótékony hatással vannak ránk. A piros energiával tölt fel, de a sárga és a lila szín negatív érzéseket és szorongást vált ki. Ugyanakkor a fehér színt sem szabad túlzásba vinni, mert nyugtalansághoz vezet.

Feldolgozott élelmiszerek tárolsz a hűtőszekrényben.

A feldolgozott élelmiszerek, mint a kolbász, a szalámi, konzerves hús, édességek, magas zsírtartalmú tejtermékek nemcsak fizikai, hanem mentális problémákat is okozhatnak. A szorongás, a depresszió elkerülése érdekében inkább válassz főtt ételt. Ha nem tudsz főzni, akkor rendelj vagy hazafelé ugorj be érte valahova, de felejtsd el az egészségtelen ételeket.

Pihenés tévénézéssel

Az ember számára rendkívül fontos a pihenés. Éppen ezért lényeges, hogy a pihenés minőségi legyen. Bizonyos műsorok viszont rontják az alvás minőségét. Ilyenek a horror, a thriller vagy bűnügyi filmek. Valamint, ha hosszú ideig ülünk egy pozícióban, szintén stresszhez és fáradtsághoz vezet. Esténként készítsünk pihentető fürdőt vagy jógázzunk, olvassunk, de ne nézzünk a tévében semmi olyat, ami tudat alatt felzaklathat.

Ezek is érdekelhetnek