2022 július 2 szombat
KezdőlapEmberekA tajvani orvos megmentette országát a koronavírustól

A tajvani orvos megmentette országát a koronavírustól

-

A koronavírus év eleji felbukkanása óta világszerte fertőződnek és halnak meg az emberek. Jelenleg mindenhol a vakcinától várják a végső megoldást, ami megszünteti majd a járványhelyzetet, életünk pedig visszatérhet a rendes kerékvágásba. Mindkét oldalról vannak kirívó országok, ha a halálozások számát tekintjük. A világon összesen több, mint egy millió ember vesztette életét a koronavírus miatt, de van egy ország Ázsiában, ahol mindössze heten haltak bele a betegségbe. Ez az ország pedig Tajvan.

Az ország lakossága 23,5 millió fő, ami azért is soknak számít, mert minél többen vannak, a vírus annál könnyebben tud terjedni. A másik kockázati tényező, hogy Tajvan Kína szomszédságában található, ahol ugye kitört a koronavírus-járvány. Ezért is valószínűsíthető volt, hogy az ország az elsők között lesz érintett a járvány elleni küzdelemben. Azonban mégsem így történt, ami egy epidemiológusnak, Csuang Jin-Csing-nek köszönhető.

Az orvos tanulmányútra ment a koronavírus gócpontjának számító Vuhanba és levonta a következtetéseket, majd azonnal gyors intézkedésekre sarkallta országa kormányát. A Vuhanban tett látogatása meggyőzte őt arról, hogy a megelőzés a legfontosabb, hiszen ez sokkal könnyebb, mint kezelni a kialakult vírushelyzetet.

Csuang Jin-Csing nem akart elutazni Kínába, mert nem akarta hazavinni a betegséget és feleségével is éppen akkor költözködtek, de feletteseit nem tudta erről meggyőzni. Már a megérkezésekor tudta, hogy a kínai hatóságok nem mondanak el neki mindent, pedig minden egyes információra szüksége lett volna az eredményes védekezéshez.

Egy kínai hivatalnok volt az, aki elárulta neki, hogy a piacon két családi góc is kialakult és már olyan emberek is megfertőződtek a kórral, akik nem is jártak a piacon, sőt, annak közelében sem. Ezáltal biztossá vált, hogy a koronavírus emberről emberre terjed, ugyanis ezt akkor még nem lehetett biztosan tudni. A WHO csak január 20-án jelentette be ezt az információt. A professzor sok időt nyert hazájának azzal, hogy ezt korábban megtudta.

Hazatérése után beszámolt vuhani tapasztalatairól és azt is elérte, hogy az országba szigorú beutazási korlátozásokat vezessenek be. Január 23-án Vuhant lezárták, ami rendkívül meglepte az orvost, mivel amíg Kínában tartózkodott csak 43 esetről tájékoztatták őt. Az epidemiológus korai felismerésének köszönhetően mentette meg Tajvan lakosságát a járványtól, ugyanis mindmáig csak 718 fertőzött és hét haláleset volt az országban. Május óta egyetlen halálesetről sem számoltak be és kétszáz napig nem volt új fertőzött sem.

Ezek is érdekelhetnek