2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészségA tudósok aggódnak. A delta variáns még az ebolánál is fertőzőbb.

A tudósok aggódnak. A delta variáns még az ebolánál is fertőzőbb.

-

A nyakunkon a delta variáns. Ez lesz vajon az utolsó? Még egyszer utoljára lesújt a kalapács az emberiségre?

A kínaiak szerint a delta variánssal fertőzötteknél ezerszer nagyobb a vírusmennyiség, mint a koronavírus korábbi változatainál. Ezek a fertőzöttek sokkal több vírust termelnek, mint a SARS-CoV-2 eredeti fertőzöttjei. Ennek köszönhetően az elterjedés is sokkal könnyebb.

A világ jelentős részén a delta variáns lett a domináns törzs. Sok országban a fertőzések többségéért ez a mutáns felelős. A jelenlegi kutatások szerint a delta több mint kétszer fertőzőbb az eredeti törzsnél. Az elemzésből az is kiderült, hogy csupán 4 nap elteltével már kimutatható a fertőzöttek szervezetében. Az eredeti vírus esetében legalább hat napnak kellett eltelnie. Ebből az látszik, hogy ez a mutáns sokkal gyorsabban replikálódik.

A fertőzőképessége nagyjából a bárányhimlőhöz hasonlít. Ezek szerint kijelenthetjük, hogy fertőzőbb az ebolánál, a náthánál és a szezonális influenzánál.

A tudósok szerint az oltottak is nagy eséllyel terjeszthetik a deltát, de valamivel kevésbé, mint a nem oltottak. Az Egyesült Államokban naponta átlagosan 71 ezer új fertőzöttet regisztrálnak.

A magyar lakosság egyre érdeklődőbb a harmadik oltással kapcsolatban. Ez lehet az egyetlen fegyver a deltával szemben. Vannak, akik a delta miatt kérnék a harmadik oltást, míg mások azért mert nem alakult ki védettség a szervezetükben a korábbi injekcióktól.

A harmadik oltást a tervek szerint augusztus 1-től lehet igényelni, melynek felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek és legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Magyarországon több mint 5,6 millió ember kaptam meg az első és 5,3 millió a második dózist. Ezzel Európa élvonalába tartozunk.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek