2022 május 25 szerda
KezdőlapÁllatokA tudósok ijesztő tanulmányt fedtek fel. Pár év és több műanyag lesz...

A tudósok ijesztő tanulmányt fedtek fel. Pár év és több műanyag lesz az óceánokban, mint hal

-

Az Exeteri Egyetem és a Plymouth tengeri laboratórium összefogtak és elkezdték vizsgálatokat végezni különböző delfin-, fóka- és bálnafajokon. Az eredmények szerint az állatok legtöbbjében 5 mm-es mikroműanyagokat fedeztek fel. Ezek 84 százalékban szintetikus anyagok (mesterséges textíliák és szövetek). A fennmaradó 16 százalék egyértelműen valamiféle élelmiszer-csomagolásból vagy műanyag palackból származó kék vagy fekete színű anyag. Évente körülbelül 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. Becslések szerint 2050-ben több lesz bennük a műanyag, mint a hal.

“Megdöbbentő -de nem meglepő-, hogy minden állatban találtunk mikroműanyagokat. Egyes állatokban a részecskék száma viszonylag alacsony volt. Vélhetőleg némely faj máshogy reagál rá. Vagy átmegy az emésztőrendszeren, vagy megragad a testben.”

Alapvetően megnyugtató lenne, hogy ezeket az állatokat látszólag nem akadályozza semmiben az, hogy műanyag került az étrendjükbe. De számtalan faj van a tengerben, melyeknek komoly problémát okozhat. Akár még a kihalását is.

“Még nem tudjuk pontosan, hogy a mikroműanyagok és a bennük lévő vegyi anyagok milyen hatással vannak a tengeri emlősökre. További kutatásokra van szükség az állatok egészségére gyakorolt hatások jobb megértéséhez” – mondta Sarah Nelms vezető tudós

Az aggasztó hír az, hogy megvizsgáltak fertőző betegségekben elhullott állatok tetemét is. Ezek bélrendszerében sokkal több műanyag részecskét véltek felfedezni, mint az egészséges, élő állatokéban. Találtak olyan bálnát, melynek a gyomrában 30 kilónyi műanyag volt. Egy másik elpusztult állat gyomrában műanyag zacskók százait tárták fel. A kutatókat megijesztették ezek az eredmények.

“Zavarba ejtő tény, hogy minden megvizsgált állat belében találtunk mikroplasztikot. Bálnákban, delfinekben, teknősökben, fókákban és halakban is.”

A tudósok szerint nem magával a műanyaggal van a gond, hanem a műanyagban hordozott baktériumokkal, vírusokkal és egyéb szennyeződésekkel.

“A legfontosabb dolog természetesen az, hogy visszaszorítsuk a tengerbe kerülő műanyagok számát. Csak így tartható fenn egy egészséges, bőséges óceán a jövő generáció számára.” – állítja Dr. Lindque vezető tudós

Fontos, hogy kitaláljunk valami olyan módszert, mellyel ez szabályozható. Rengeteg hulladék kerül a vizekbe, melynek komoly környezetkárosító hatása van.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek