2022 november 28 hétfő
KezdőlapEgészségA tudósok meggondolták magukat a cigaretta és a koronavírus ügyében - Íme...

A tudósok meggondolták magukat a cigaretta és a koronavírus ügyében – Íme az igazság

-

Amikor a tél végén, tavasszal kitört a koronavírus-járvány a szakemberek szájából olyan mondatok hangzottak el, hogy a dohányosok optimisták lehetnek, mert a dohányzás segít a pandémiában. A tudósok legfrissebb eredményei alapján minden kétséget kizáróan tévedtek. A dohányosok sokkal nagyobb eséllyel kapják el a koronavírust és a betegség lefolyása is rosszabb, mint azoknál, akik nem dohányoznak.

A dohányzás, mint járvány?

Vannak, akik úgy vélik, hogy itt az idő és le kell szokni a dohányzásról, mások szerint pedig a dohányzás védelmet nyújt a COVID-19 ellen. A szakemberek között azonban még mindig nincs egyetértés a dohányzás koronavírusra gyakorolt hatását illetően.

Az első tanulmány Kínában készült el, miszerint a COVID-19-cel megfertőződött betegeknek csak kis százaléka cigarettázik. Ezt a jelentést az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központjai is kivizsgálták. Amerikában hétezer emberből csupán a betegek 1,3 százaléka dohányzott.

A dohányzás és a koronavírus

Rendkívül abszurdnak tűnik, hogy a dohányzás jótékony hatással lehet a koronavírust illetően, főleg azért, mert éppen a tüdőt károsítja. A dohányosok körében nagyobb a tüdőbetegségek és a tüdőrák kialakulásának kockázata.

Az UCLA Eli és Edythe BoarPaled Regeneratív Orvostudományi és Őssejtkutatási Központjának kutatói vállalkoztak arra, hogy tesztelik az állítás valóságalapját.

Dr. Brigitte Gomperts és csapata újrateremtette, mi történik akkor, ha egy rendszeresen dohányzó személy légutai megfertőződnek a koronavírussal. A csapat elkészítette a légutak modelljét, ami a belélegzett levegőt a tüdőbe szállítja és kiszűri belőle a vírusokat, baktériumokat és egyéb szennyező anyagokat. A vírus a felső légutakat támadja meg először. Ebben a részben termelődik a nyálka termelődik, ami megfogja a vírusokat és méreganyagokat.

A dohányzás súlyosabb betegséghez vezet.

A tudósok cigarettafüstnek tették ki a sejtkultúrákat, naponta három percig négy napon át. A kísérlet alapján megállapítást nyert, hogy a SARS-CoV-2 fertőzést gyorsabban kapják el a dohányosok és a koronavírus súlyosabb lefolyását eredményezi.

Ezek is érdekelhetnek