2022 május 21 szombat
KezdőlapÁllatokA legfrissebb kutatások szerint, ez a rágcsáló lehet a rák gyógyításának a...

A legfrissebb kutatások szerint, ez a rágcsáló lehet a rák gyógyításának a kulcsa

-

Szerencsétlen rágcsáló rendkívül csúnya! Már, ha mondhatunk ilyet egy állatra. Ezzel szemben elképesztően különleges. Mondhatni szuperképességei vannak. A csupasz földikutyának több neve is ismert. Csupasz turkáló, csupasz vakondpatkány és a csupasz földikutya. Kizárólag Afrika száraz éghajlatú részében, azaz Délkelet-Etiópiában, és Szomáliában honos. 8-9 centiméter hosszú és tömege 30-80 gramm. Pár szőrszálat leszámítva teljesen csupasz. Nincs fülkagylója sem, csupán egy nyílás. Vannak apró szemei, de nem sok mindenre használja ugyanis szinte teljesen vak. Életmódja nagyban hasonlít a nálunk ismeretes vakondéhoz. Alagutat ás magának és abban közlekedik. A felszínre soha nem jön fel. Kolóniában él és egy királynő köré csoportosul a család minden tagja. A méhekhez és a hangyákhoz hasonlóan éli társas életét. Egyes királynők akár 20-30 fiatal egyednek is életet adhat. Érdekes, hogy a kölykei alig 2 grammot nyomnak, de pár órával a születése után már képes mászni és járni is. 3-4 hét elteltével már szilárd táplálékot eszik.

Az állatnak számos érdekes “képessége” ismert. Az egyik ilyen, hogy nagyon sokáig képes élni. 30 éves kort is meghaladhatják és olyan, mintha az öregség nem hagyna nyomot rajtuk. Nem az életkoruk miatt pusztulnak el.

Egy kutya ugyanúgy szenvedhet rákos megbetegedésben, mint mi emberek. Ez a rágcsáló viszont nem! A hialuronsav lebontásáért felelős enzim a szervezetükben egy génnek köszönhetően korlátozottan működik. A tudósok szerint ez az állat az egyetlen élőlény, amelyben olyan daganatgátló mechanizmus működik, amelynek alapja egyetlen gén.

A fájdalom több formája is ismeretlen a számukra. Ennek okait a legmodernebb szekvenálási technológia segítségével vizsgálták. Rájöttek, hogy két gén aktivitása máshogyan működik náluk. Ezek azok a gének, melyek a fájdalomérzékelésért felelnek. Sósavval, kapszaicinel és a wasabi erejét adó anyagokkal próbálkoztak. Ezektől az emlősök égő érzést tapasztalnak. Ez a rágcsáló semmilyen reakciót nem mutatott az említett oldatokra. Képesek túlélni egy oxigénszegény környezetet is.

Az állatokra a Gompertz-Makeham halálozási elmélet érvényes. E szerint minél idősebb egy állat, annál nagyobb eséllyel halálozik el. Emberek esetében a 30. életkor betöltésével minden egyes évvel közel a duplájára nő az elhalálozás kockázata.

Rochelle Buffenstein már harminc éve tanulmányozza ezt a különleges rágcsálót. Ez idő alatt több mint 3300 egyedet vizsgált meg. Tanulmányai szerin ezeknek az állatoknak az életkor előrehaladtával semmit nem változott a halálozás kockázata. Ugyanannyi eséllyel pusztult el 28 évesen, mint 7 hónaposan. Az ivarérett kort fél év után érik el. A csúnyaságok még 30 éves korukban is termékenyek maradtak.

A tudósok szerint az állat szervezete jóval gyorsabban regenerálódik és ezáltal képes lelassítani a sejtöregedés folyamatát is.

A rágcsáló további tanulmányozása hatalmas szerepet játszhat a rákos daganatok megfékezésében.

Magyarországon elsőként a Szegedi Vadasparkban született csupasz turkáló.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek