2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapEmberekA várandós nők cselekedetei, amik befolyásolhatják a baba egészségét

A várandós nők cselekedetei, amik befolyásolhatják a baba egészségét

-

Rengeteg tévhit létezik a terhességgel kapcsolatban. Az egyik ilyen például az, hogy a várandós nőknek kettő helyett kell ennie vagy kilenc hónapig nem szabad kávézniuk. De, vajon mit hihetünk el ezekből? Ugyanis ezek többsége egyáltalán nem igaz. Cikkünkben számba vesszük, hogy mi az, amitől terhesség alatt tartózkodni kell és mi az, amit nyugodt szívvel megtehetünk.

Lazítás pezsgőfürdőben vagy szaunában

A szauna vagy pezsgőfürdő magas hőmérséklete terhesség alatt problémát jelenthet. Ez valóban ellazíthatja a várandós hölgyeket, azonban a csecsemőre nincs jó hatással. A méhben lévő magzat nem képes a testhőmérséklet szabályozására. A magas hő komplikációkat okozhat a baba agyában és a gerincvelő fejlődésében.

Mit tehetsz?

Ne melegíts túl a vizet és tíz percnél tovább ne feküdj a kádban.

Olyan fürdőt vegyél, amelynek hőmérséklete megegyezik a testhőmérsékleteddel.

Az orvosod ugyan engedélyezheti a szaunázást, de biztosan megszabja az abban eltöltött időt.

Túlzott cukorbevitel

Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik terhesség alatt visszaéltek az édességek fogyasztásával, tanulási és memória problémákkal küzdenek. Ugyanez a cukorpótlókra is vonatkozik.

Mit tehetsz?

Édesség helyett fogyassz több gyümölcsöt!

Korlátozd a cukros üdítők fogyasztását!

Kiabálás és düh

Szorongást és depressziót váltanak ki, károsítja a születendő gyermek immunrendszerét és agyát. Ezenkívül a sírás az anya számára is kedvezőtlen, ugyanis fejfájást, émelygést és alvászavarokat is okozhat.

Mit tehetsz?

Pihenj többet!

Aludj elegendőt!

Meditálj!

Sétálj sokat a friss levegőn!

Sírás

A terhesség alatti sírás teljesen normális, hiszen ebben az időszakban a nők sokkal érzékenyebbek. Az étvágytalansággal, bűntudattal, álmossággal és az aktivitás csökkenésével könnyedén depresszióhoz vezethet.

Mit tehetsz?

Ha a tünetek több, mint két hétig tartanak, forduljon orvoshoz!

Keresd más anyukák vagy várandós nők társaságát és támogatását!

Alvászavar

A kutatások szerint a nők 78 százaléka számol be alvászavarokról a terhessége alatt. Az álmatlanság émelygést és rossz hangulatot okoz. Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy azok a nők, akik kevesebb, mint hat órát alszanak a terhesség alatt, hosszabb szülésre számíthatnak.

Mit tehetsz?

Készíts alvási ütemtervet!

Végezz könnyű edzéseket legalább harminc percig!

A nap folyamán igyál sok folyadékot!

Ne erőltesd az alvást, inkább olvass vagy nézz meg egy filmet.

Fordulj a panasszal orvoshoz!

Az aktív életmód megtagadása és a túlzott étkezés

A terhesség alatt bekövetkezett jelentős súlynövekedés komplikációkhoz vezethet a szülés során, ugyanis a magzat túlnövekedéséhez, valamint az anya szülés utáni súlyvesztéséhez vezethet. Emellett pedig, a gyermek elhízásának esélye megnő.

Mit tehetsz?

Harminc perces testmozgás, hetente legalább négyszer, ha a terhesség rendben zajlik.

Sétálj sokat! Ezzel formában tarthatod magad.

Ellenőrizd az étrendedet! Egy nőnek naponta 2000 kcal-át kell elfogyasztania. A terhesség első hat hónapjában ezen nem kell változtatni. A következő három hónapban viszont, ez 200 kcal-val emelkedhet.

Túlzott koffeinbevitel

Ha kávét iszol, akkor tudnod kell, hogy a koffein átjut a placentán és a bekerül a baba véráramába. A napi túlzott koffeinbevitel negatívan befolyásolhatja a magzatot. Azok a várandós nők, akik naponta legalább nyolc csésze kávét fogyasztanak, növelik a halva születés esélyét.

Mit tehetsz?

Fordíts nagyobb figyelmet az étrendedre és a kávéfogyasztás csökkentésére. Napi 1-2 csésze kávé elfogyasztása még teljesen biztonságos.

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, így minden esetben érdemes konzultálnod orvosoddal.

Ezek is érdekelhetnek