2023 június 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességekA világ 10 legszigorúbban őrzött helye a Földön, ahova soha az életedben...

A világ 10 legszigorúbban őrzött helye a Földön, ahova soha az életedben nem fogsz bejutni

-

  1. Amerika arany-raktára, a Fort Knox

A Fort Knox Kentucky állam északi részén fekszik. Ez egy katonai támaszpont, amelyet az indianai határtól öt kilométerre húztak fel még a második világháború idején, de a harmincas évek elejéig semmilyen funkcióval nem bírt. Az Amerikai Egyesült Államok 1937 óta ott tartja aranytartalékainak jelentős részét. Az épület az USA pénzügyi hatalmának jelképe. Oda még hétköznapi ember nem tette be a lábát, és ha az amerikaiakon múlik soha nem fogja.

2. Iron Mountain, amit a „világ archívumának” neveznek.

A világ legnagyobb bankjainak adatbázisa, valamint több, mint ötszáz óriás cég komplett adatbázisát tartják az épületben. Emellett a világ legfontosabb történelmi eseményeinek eredeti fotóit és negatívjait őrzik itt, melyeknek száma meghaladja a a 27 milliót. A legnagyobb zenekiadók is itt tárolják a híres előadók eredeti hangfelvételeit, mint például Frank Sinatra-ét vagy Elvis Presley-ét. Valamint Bill Gates, a Microsoft szülőatyja is itt tartja saját képgyűjteményét.

3. A Coca-Cola múzeum, amely a világhírű ital receptjét őrzi.

A Coca-Cola receptjét a cég páncéltermében őrzik, ahova még csak véletlenül se mehet be senki. A világ több, mint 200 országában naponta körülbelül 1,8 milliárd litert adnak el belőle. Magát a múzeumot bárki, bármikor megnézheti, de a páncélteremben lévő receptet több biztonsági felszerelés is őrzi.

4. Támaszpont a Cheyenne-hegység belsejében

A hatalmas méretű szuperbunkert öt éven keresztül ásták 1961 és 1966 között. A világ legbiztonságosabb épületének titulált építmény akár egy atomtámadást is kibírna. A hegy gyomrában kialakított kisváros 15 nagyobb, egymástól elkülönített épülettel rendelkezett, amelyben 1100 ember is élhetett és dolgozhatott. A tervezők a személyzet kényelméről is gondoskodtak, ugyanis van az építményben szauna, fitness terem, étterem, sőt még kórház és fogorvos is, emellett egy kápolna is rendelkezésére áll a hívő embereknek.

5. A koreai demilitarizált övezet

Ez az övezet négy kilométer széles és 250 kilométer hosszú demilitarizált zóna. A 38. szélességi fok mentén választja szét a Koreai-félszigetet. A panmindzsoni fegyverszünet után hozták létre 1953-ban, a koreai háborút lezárva ezzel.

6. Irán aranytartaléka (A kép illusztráció)

Különlegessége, hogy senki nem tud hollétéről. Különböző feltételezések szerint már nem is az országban van, hanem már évtizedekkel ezelőtt átszállították Európába vagy az Egyesült Államokba.

7. Air Force One

Az Egyesült Államok elnöke ilyen gépekkel utazik, melyek szoros összeköttetésben vannak az Amerikai Egyesült Államok Légierejével.

8. A Vatikán titkos levéltára

A levéltár Vatikán Államban található, ahol történelmi szempontból fontos dokumentumok találhatóak. A polcok hossza körülbelül nyolcvanöt kilométer. Az archívumban őriznek még levelezéseket, állampapírokat, pápai üzleti könyveket és olyan dokumentumokat, amiket az egyház halmozott fel az idők során.

9. Varószia

Ciprus szigetének keleti részén található ez a kísértetváros. A török hadsereg 1974. augusztusában elfoglalta és tiltott területnek nyilvánította a várost. A lakosságot evakuálták, majd falakat húztak köré és megakadályozták, hogy bárki belépjen a területre. A népszerű üdülőhelyből így lett a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosa.

10. Az 51-es körzet

Az Egyesült Államokban található, Nevada államban ez a katonai bázis, amely az 51-es körzet becenevet kapta. A Groom Lake nevű kiszáradt tóban terül el a bázis, amelynek déli részén egy titkos katonai repülőtér van. Az 51-es körzet elsődleges célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése.

Ezek is érdekelhetnek