2022 november 29 kedd
KezdőlapNagyvilágA világ háború szélén áll! Oroszország azt állítja, hogy egy amerikai tengeralattjáró...

A világ háború szélén áll! Oroszország azt állítja, hogy egy amerikai tengeralattjáró kihajózott a vizeire

-

Az orosz védelmi minisztérium behívta az amerikai nagykövetség katonai attaséját, mivel a két világnagyhatalom viszonya Ukrajna ügyében tovább romlik.

Washington cáfolta az orosz védelmi minisztérium azon állítását, miszerint hajói egy amerikai tengeralattjárót kergettek ki a vizeiből, ami újabb félelmeket váltott ki, hogy a világ a háború szélén áll.

Kyle Raines, az Egyesült Államok katonai szóvivője azonban egy nyilatkozatában kijelentette: “Nem igazak az oroszok azon állításai, amelyek a felségvizeiken végzett műveleteinkről szólnak.

A Kreml azzal vádolta Washingtont, hogy megsértette a nemzetközi jogot, miközben a két szuperhatalom között nagy feszültség uralkodik Vlagyimir Putyin Ukrajna megszállására vonatkozó tervei miatt .

A Fehér Ház közölte, hogy Biden elnök a felhívás során figyelmeztetett, hogy egy támadás “rontja Oroszország megítélését”, mivel a Nyugat a diplomáciában bízik a háború elhárításában.

Az amerikai kémek állítólag olyan terveket találtak Putyin inváziójával kapcsolatban, amelyek azt sugallják, hogy az akár jövő szerdán megkezdődhet az invázió.

Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan kijelentette, hogy a február 20-i téli olimpia vége előtti támadás „hiteles perspektíva” volt, és „nagyon-nagyon egyértelmű lehetőséget” jelölt meg.

Arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás bármelyik nap megindulhat, és valószínűleg légi támadással fog kezdődni.

Sullivan úr azt mondta, új orosz erők érkeznek a határhoz, és abban a helyzetben vannak, hogy “bármely napon nagy hadműveletet indítsanak Ukrajnában”, amely magában foglalhatja “Kijev városa vagy az ország más részei elleni gyors támadást”.

A Fehér Ház azt nyilatkozta, hogy Oroszország „nagyon rövid időn belül úgy dönthet, hogy jelentős katonai akciót indít Ukrajna ellen”.

Liz Truss külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy szombaton Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen megvitatta “akut aggodalmát”, miszerint Oroszország “az elkövetkező napokban további katonai agressziót indíthat Ukrajna ellen”.

Azt mondta: “Egyetértünk abban, hogy Oroszországnak súlyos következményekkel kell szembenéznie minden invázió esetén, beleértve a súlyos szankciókat is.”

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek