2022 május 18 szerda
KezdőlapEmberekA világ legpechesebb tengerésze aki 4 éve él egy szellemhajón

A világ legpechesebb tengerésze aki 4 éve él egy szellemhajón

-

Az idei év csúcs mémje eddig egyértelműen a Szuezi-csatornába szorult Ever Given nevű teherszállító hajó volt, mely egy jó időre megbénított mindennemű forgalmat azon a szakaszon. Mindenki azon mosolygott, hogy az egyiptomiak egy kis markolóval próbálják kikotorni az iszapból. Hat nap kellett hozzá, hogy megmozdítsák a hajót és felszabaduljon a csatorna.

Érdekes ugye? Mondunk egy sokkal érdekesebbet. Ettől mindössze 10 kilométerre az MV Aman nevű teherhajót 2017-ben nyakon csípték az egyiptomi hatóságok és ezzel megkezdődött a hajó és annak kapitánya, Mohammed Aisha embert próbáló históriája.

Az MV Aman teherhajó a Szuezi-öbölben járt, amikor a Szuezi-csatorna Hatóság feltartóztatta, és a part közelébe vontatta a hajót. A problémát a lejárt biztonsági felszerelések és tanúsítványok jelentették.

2017 júliusában Mohammed Aishat, a kapitányt kijelölték a hajó őrzésére, a hatóságok pedig elvették az útlevelét, hogy ne tudja elhagyni az országot. A legénység többi tagját hazaengedték 2019 szeptemberében, de Aishának továbbra is maradnia kellett az áramellátás nélküli szellemhajón.

A férfi két-három naponta kiúszik a partra vízért és élelemért valamint, hogy feltöltse a telefonját. Az egyiptomi bíróság határozata alapján már négy éve ő a hajó törvényes őrzője. Egyedül ő rendelkezett a legénység tagjai közül ehhez szükséges képesítéssel.

Aisha -egyszerű ember révén- úgy írta alá a bírósági végzést, hogy fogalma sem volt annak jogi következményeivel. Az útlevele idén márciusban jár le, és csak akkor kaphatja vissza, ha találnak a helyére másik embert a hajó őrzésére, amire vajmi csekély esély van. Másik lehetőség ha elárverezik a hajót. Ez esélyesebben hangzik, ugyanis, idén március 24-én licitre bocsátották az MV Amant.

Az élet számára olyan, mint egy magányos börtön. Éjszaka nem lát és nem hall semmit. Fájóan hiányzik a családja. Édesanyja 2 évvel ezelőtt meghalt. Nem lehetett mellette az utolsó perceiben. Semmi mást nem szeretne, csak visszatérni a családjához.

Egyes szövetségek már felkarolták Aisha ügyét. Az egyiptomi hatóságok a törvényekre és határozatokra hivatkozva kibújnak a felelősség alól. Muszáj cselekedni. Az egyiptomi hatóságok hallgatása arra enged következtetni, hogy nekik teljesen jó az is, ha a férfi örökre a hajón marad.

Idén, március 7-én szólalt meg először a bahreini kormány az üggyel kapcsolatban.

Szerintük a hajó nem elhagyatott, hanem bírósági lefoglalás alatt áll. Aisha elfogadta a bíróság ítéletét. Állítólag volt lehetősége hazajutni, de attól félt, hogy akkor a bérét nem fizetik ki. Ezért maradt inkább a hajón.

Idén már negyedik éve ücsörög az úszó börtönében. Teljesen egyedül van. Egy orvos megvizsgálta és pont olyan tüneteket mutat, amit a rossz körülmények között tartott foglyokon lehet megfigyelni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek