2022 május 29 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekA világhírű óceánjáró hajó replikája, a Titanic II valószínűleg 2022-ben indul őse...

A világhírű óceánjáró hajó replikája, a Titanic II valószínűleg 2022-ben indul őse útjára

-

Biztos sokan gondolkodtatok már azon, milyen menő lenne újra megtervezni a Titanicot és útra kelni vele, csak úgy, hogy a katasztrófa nem következik be. Alapjáraton egy csodálatos luxushajó volt, ami tele volt mindenféle szórakozási lehetőséggel. Igazából csak az ember képzelete szabott határt az utazás során. Nos a terv nem kivitelezhetetlen, ugyanis elkezdték tervezni a Titanic II.-t, amit becslések szerint 2022-ben fognak útjára engedni. Szó, mi szó egy kicsit elkéstek vele, ugyanis a kezdeti elképzelés szerint idén, 2018-ban kellett volna vízre bocsátani, de ez külső okok miatt nem valósulhatott meg. De jobb később, mint soha, nincs igazam?

Az RMS Titanic 1912. április 10-én hajózott ki Southamptontól és New York felé vette az irányt. Négy nappal az elindulás után a hajó sajnálatos módon találkozott egy jégheggyel 375 mérföldre Új-Fundlandtól délre. Ez az ütközés hatalmas kárt okozott a hajó testen, amitől a víz beszivárgott a belső terekbe. Mivel elsüllyeszthetetlenre tervezték, ezért nem voltak felkészülve ilyen esetekre, emiatt nem volt elegendő mentőcsónak a fedélzeten.  1176 embernek volt elegendő hely és ez még mindig csak 30%-át tette ki a hajó teljes kapacitásának. A probléma súlyosbodott már-már kilátástalan volt a helyzet.

1912. április 15-én 2:20 perckor a Titanic elsüllyedt. Csak 705 ember élte túl ezt a szörnyű katasztrófát.

A projektet az ausztrál milliárdos, Clive Palmer jelentette be, miután szerződést kötött a kínai CSC Jinling hajógyárral. A Blue Star Line nevű cég 2012-ben felkérte a Titanic kutatóját, Steve Hall-t tanácsadónak és történésznek, valamint a Titanic belső szakértőjét, Daniel Klistornert designtervezőnek. 2015 szeptemberében azt nyilatkozták, hogy az eredeti 2016-os időponthoz képest 2018-ra tolódik a hajó indulása. Ezt az időpontot elhalasztották, az építést pedig felfüggesztették pénzügyi viták miatt.

201 szeptemberében Palmer bejelentette, hogy a munka folytatódik és most úgy tűnik, hogy a várva várt indulás éve 2022 lesz.

A Titanic II ugyanazt az utat fogja megtenni, mint a Titanic azaz Southamptontól New Yorkig. Ám az első utazása valójában egy kéthetes utazás lesz Dubaiból Southamptonba. Onnan fog elindulni arra az útra, amelyet elődje nem tudott teljesíteni.

A becslések szerint körülbelül 500 millió dollárba kerül az egész munkafolyamat. A Titanic II-nek ugyanolyan elrendezése lesz, mint az elsőnek, kb. 840 szobával és kilenc fedélzettel. Minden részletet alaposan kidolgoznak az étkezőktől egészen a hajó közepén lévő fő lépcsőig. Ugyanúgy lesznek külön osztályok is és az utasok választhatnak, hogy az első, másod vagy harmad osztályon kívánnak utazni.

A hajó méretei nagyjából azonosak lesznek, csak a Titanic II szélesebb lesz néhány méterrel a stabilitás érdekében. A hajótestet szegecselés helyett hegesztik majd; dízelmotor fogja hajtani; külön csónakfedélzet lesz és fedett, motoros mentőcsónakok lesznek minden utas számára.

Ezek is érdekelhetnek