2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekA világon elsőként Skócia tette ingyenessé a menstruációs termékeket

A világon elsőként Skócia tette ingyenessé a menstruációs termékeket

-

Globális szinten körülbelül fél milliárd nő, vagy lány nem engedheti meg magának, hogy menstruációs termékeket használjon. Sajnos ezzel nem csak az a gond, hogy a nőknek nem eléggé “kényelmes”, hanem számos egészségügyi problémát és komplikációt hoz magával. Skócia megelégelte ezt. Ő lett az első ország a világon, amely felvette ezzel a harcot. A skót kormány 2020 november 24-én mindenki számára ingyenessé tette a tamponokat és a betéteket.

Ez a döntés a kormánynak évi 10 milliárd forintnyi fontba fog kerülni.

A nők átlagosan több mint másfél millió forintot költenek el menstruációs termékekre az életük során. Figyelembe véve a 18 és 55 év közötti nőket, ez azt jelenti, hogy évente közel 50.000 Forintot költünk tamponra, betétre. Vannak családok, akiknek nincs erre ennyi pénzük.

Egy felmérés szerint a nők 72%-a úgy véli, hogy ezeket a termékeket illene ingyen adniuk. Ennek a 72%-nak a 69%-a számára túl drágák. Minden negyedig nő hezitál, hogy élelmiszert vásároljon vagy női higiéniai terméket.

Skócia azonban beírta magát a történelemkönyvekbe ezzel a döntéssel. Ezeket a termékeket mindenki számára ingyenessé tette az országban. Na persze nem egyik napról a másikra született meg a határozat. Körülbelül egy évig tartott a megvalósítása, de megérte.

A parlament november 24-én egyhangúlag elfogadta az ezzel kapcsolatos törvényt, melyet Monica Lennon nyújtott be. Ő egy munkáspárti képviselő, aki már 4 éve kampányol a menstruációs szegénység megszüntetéséért. Az ilyen jellegű szegénység azt jelenti, hogy valakinek nincs pénze megvenni a betétet, tampont. Nehéz kideríteni, hogy pontosan hány nőt érint, ugyanis sok helyen tabutémának számít.

Magyarországon pontos számítások nincsenek ezzel kapcsolatban, de ha csak a hajléktalan nőket vesszük számításba, akkor velük is már 5.000-en vannak. Sokan rongyokkal, lepedőkkel próbálják megoldani a helyzetet. Legalább az iskolákban lenne vészhelyzet esetén elérhető egy betét. Az Igazgyöngy szervezet majdnem két évig tudta használni az adományként érkező termékeket. Ennek következtében csökkent a diákok körében a hiányzások száma. Sajnos sok esetben kimaradnak az iskolából az érintett időszak alatt, ugyanis nem tudják megoldani a megfelelő higiéniát.

A világon először Kenyában törölték el az adót ezekre a termékekre majd Kanada is követte. Angliában 2000 óta csak 5% adó terheli, Írországban pedig mindig is adómentes volt.

A briteknél elindult egy projekt, melyek The Red Box Project a neve. Ilyen dobozokba menstruációs kellékeket helyeznek el, így abból minden rászoruló ingyen vehet.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményetek kommentben!

Ezek is érdekelhetnek