2022 május 17 kedd
KezdőlapÉrdekességekA vizeleted színe rengeteget elárulhat az egészségi állapotodról, jobb ha te is...

A vizeleted színe rengeteget elárulhat az egészségi állapotodról, jobb ha te is tisztában vagy a jelentésével

-

Amikor ránk jön a vizelési inger általában csak elmegyünk a mosdóba, könnyítünk magunkon és lehúzzuk a WC-t. Nos igen ezt így szokás csinálni, de azt nagyon kevesen tudják, hogy a pisi számos betegségre hívhatja fel az emberek figyelmét. Ennek következtében nem lenne rossz ötlet alaposan szemügyre venni, hogy milyen színe is van.

Mai cikkünkben összegyűjtöttük milyen jellegű betegségekre utalhatnak a különböző árnyalatok.

Ha ürítés után azt veszed észre, hogy pirosas színe van a vizeletednek, akkor ideje orvoshoz fordulni. A vöröses szín leginkább a nőknél fordul elő, mert ők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre. Az idősebb embereknél, többnyire a férfiaknál azért jelentkezhet a véres vizelet, mert olyan gyógyszereket szednek, melyek irritálják a húgyutat, de az is előfordulhat, hogy a prosztata nagyobbodott meg, ami megint csak húgyúti problémákhoz vezethet.

Viszont nem minden esetben a fent említett betegségek állnak a háttérben, ugyanis, ha céklát, rebarbarát vagy áfonyát fogyasztottál a napokban az is efféle árnyalatú pisit eredményez. Szóval egyértelműen állítható, hogy nem csak az egészségi állapot árulkodhat, hanem azok az élelmiszerek is, amiket napi szinten elfogyasztunk. Amikor a szervezetünk feldolgozza az ételeket, megszabadulunk a méreganyagoktól valamint azoktól az ásványi anyagoktól, amiket ezek a termékek magukba foglalnak.

A színt nyilván a test és szervezet hidratáltsága is befolyásolja. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű vizet, akkor több színben pompázhat a vizeletünk, ez persze attól függ, hogy mennyi idő telt el két ivás között.

Készítettünk nektek egy listát, ahol pontosan meg van határozva, hogy melyik árnyalathoz milyen probléma társul.

1, Halvány szalmasárga.

Ez egészséges színnek mondható, ami arról árulkodik, hogy megfelelő a test hidratáltsága.

2, Áttetsző sárga

Semmi probléma, normális árnyalatú pisinek számít.

3, Sötétsárga

A kissé sötét színárnyalat arra utal, hogy a tested egy kicsit dehidratált állapotban van, mert régen ittál vizet.

4, Borostyán sárga/mézszínű

Célszerű lenne legalább kettő nagy pohár vizet inni, ugyanis a szervezeted meglehetősen régen jutott folyadékhoz.

5, Barnás

Azonnali folyadékbevitelre van szükség, mivelhogy ez a szín vízhiányos állapotra utal. Ha nem cselekszel azonnal rövid időn belül összeomolhat a keringésed. Abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű vizet isztok és úgy jelentkezik ez a probléma, azonnal forduljatok orvoshoz.

6, Rózsaszín, vöröses

Annak a jele is lehet, hogy az utóbbi időben sok olyan élelmiszert ettél, amiben lilás, vöröses festékanyag volt, például: cékla, rebarbara, áfonya. Ha nem ettetek ilyesmit, akkor vér kerülhetett a vizeletbe, amely bizonyos betegségek tünetei. Amennyiben néhány napon belül nem normalizálódik a helyzet, célszerű meglátogatni az orvost.

7, Narancssárga

Elképzelhető, hogy olyan ételt ettél, aminek narancssárga színe van, de a dehidratáltság jele is lehet.

8, Zöld/ kék

Furán hangzik, de vannak olyan húgyúti baktériumok, melyek képesek efféle árnyalatokra színezni a vizeletet. Előfordulhat, hogy olyan élelmiszereket fogyasztottatok, melyek ilyen ételfestéket tartalmaznak. Ha nem múlik el néhány napon belül, akkor orvoshoz kell fordulni.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyes elváltozások nagyon nehezen vehetőek észre, ezért nem elegendő csak belenézni a WC csészébe. Ezért kérik a szakemberek, hogy ürítsünk pohárba vizsgálat előtt. Ha odalent észlelsz valamilyen furcsaságot ismételten célszerű elmenni a házi orvoshoz.

Ezek is érdekelhetnek