2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberekA "Z" generációt az úgynevezett "Alfa" váltotta fel - Ekkora különbség van...

A “Z” generációt az úgynevezett “Alfa” váltotta fel – Ekkora különbség van köztük

-

2010-ben a “Z” generációt egy úgy váltotta fel, aminek a neve “Alfa”. Akik ez után születtek azok tartoznak az utóbbiak kategóriájában. Ezt a nevet azért hozták létre, hogy hangsúlyozzák a nemzedékek régi kronológiájának visszaállítását, és egy új ABC-be kezdjenek bele. Az Alfák intelligenciáját semmi máshoz nem lehet hasonlítani, sőt a demográfusok szerint nem igazán lehet megérteni sem meghatározni hogyan fognak ők felnőni, milyen értékekkel fognak rendelkezni. Túl korai lenne még bármilyen következtetést levonni, viszont megpróbálhatjuk megérteni, hogy miben különböznek a “Z”-től.

1, Az Alfa generáció nagyra értékeli a személyre szabás lehetőségét és az egyéni megközelítést

Minden generációnak megvannak a maga sajátosságai. A “Z” generációt a “tolerancia” szóval lehetne legjobban jellemezni, míg az “Alfa generáció” olyannyira belecsöppent a digitális világba, hogy szó szerint előbb tanulnak meg YouTubeozni, mint olvasni vagy írni.

Mivel nagyon korán megtanulják kezelni a számítógépet és az internetet ezért nagyon fontos számukra, hogy bizonyos dolgokat testre tudjanak szabni. Az új generáció tagjai saját személyes fiókkal rendelkeznek, amivel saját preferenciáik alapján tudják létrehozni hírcsatornájukat.

A modern gyermekek kb. 90% -a már 2 évesen képes használni a tabletet, és minden ötödiknek van saját készüléke. Szóval mire az Alfák felnőnek olyan életet fognak élni az internet által, ami kifejezetten az igényeikhez van igazítva.

2, Nem választják el a valós és a virtuális világot

A digitális korban született gyermekek számára a virtuális és a valós világ szinte ugyanolyan. Szabadon mozognak az egyikből a másikba, mert hozzászoktak ahhoz, hogy a képernyőn megjelenő kép egyre inkább hasonlít arra, ami körülveszi őket az életben. A gyermekek számára nincs különbség abban, hogyan érzékelik az információkat, egy okostelefon képernyőjén vagy élőben. A virtuális valóság nem kevésbé értékes számukra, ezért az Alfa generációt nem zavarja, ha okostelefonja képernyőjén nézik a valóságot.

Számos modern gyermek már kiskora óta vezet vlogot, amiben megosztják mindennapi életüket a világgal. A legelképesztőbb, hogy nem próbálják szépíteni az életüket.

megosztja a világ minden tájáról azt, ami mindennap történik velük. De nem próbálják szépíteni életüket. A “Pat04Chek” nevű felhasználó csatornájára 1,6 millióan iratkoztak fel. A gyermek különféle videókat tölt fel életéről, s ironikusan beszél mindennapi dolgokról. Az Alfák számára fontos, hogy megosszák érzéseiket, de nemcsak szeretteikkel, hanem idegenekkel is.

3, Az alfa-gyerekek egy teljesen új típusú tartalmat hoznak létre

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a YouTube-on található gyermekvideók a legnézettebbek. Természetesen a gyerekek által feltöltött videók egészen más tartalmakat foglalnak magukba, például kihívásokat, gyűléseket… stb. Az Alfa generáció vagy új formátumokat hoz létre, vagy átalakítja a régieket. A népszerű rajzfilm után a “Baby Shark” gyerekvideó lett a legnépszerűbb a YouTube-on. Eddig majdnem 4,4 milliárdan tekintették meg.

Egy másik nagy népszerű videotartalom a játékok kicsomagolása. A leggazdagabb blogger a világon Ryan, aki egy 8 éves kisfiú. Azzal vívta ki a népszerűséget, hogy a játékokról készített videót. Egy év alatt 7,9 milliárd forintot keresett.

A leggazdagabb és legsikeresebb YouTuber lista harmadik helyét Anastasia Radzinsky szerezte meg, aki évente 5,5 milliárd forintot zsebel be azzal, hogy egy hétköznapi lány életét mutatja be. Megmutatja hogyan tanul meg dolgokat, és milyen élete van édesapjával.

Valószínű ezek a videók azért annyira népszerűek, mert a gyerekek a valódi érzelmeiket mutatják meg. Érdekes, hogy a modern alkalmazások például a “TikTok” lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy mindenféle készség és spéci felszerelés nélkül egyedi videókat tegyenek közzé.

4, Nem tudnak hosszú ideig koncentrálni bizonyos dolgokra

A fiatalabb generációnak sajnos komoly problémái vannak a hosszú távú koncentrációval. Napi szinten tíz órán keresztül tömnek a fejükbe újabb és újabb információkat, az agyuknak pedig valamilyen módon meg kell birkóznia az ilyen terheléssel. A mai világban a kép helyettesíti a szöveget, és egy üzenetre összpontosított koncentráció ideje 1 másodpercre csökkent. A Z generációnál ez 8 másodperc volt.

Ma egy másodperc jelenti azt az időt, amely alatt az ember képes megérteni, hogy ez a tartalom érdekes számára vagy sem. Ennek köszönhetően a kritikus gondolkodás rendkívül jól fejlődik az Alfákban.

5, A gyermekek körülbelül 40% -a nem részesül felsőoktatásban

Egyes előrejelzések szerint 2030-ra 67 szakma fog megszűnni a világon. Igen, helyettük újak fognak megjelenni, csak még azt nem lehet tudni, hogy mi. A világ olyan gyorsan változik, hogy szinte lehetetlen megérteni mit kell tanulnia egy gyereknek, hogy “trendbe” kerüljön. Az Alfa generációnak intuitív módon kell kitalálnia, milyen készségekre van ahhoz szüksége, hogy a jövőben sikereket érjen el.

A folyamatos változás miatt furcsának tűnik, ha 5 évet kell eltölteniük felsőoktatásban. A diploma így el fogja veszíteni korábbi értékét. Az új generációnak folyamatosan új készségeket kell elsajátítaniuk, mert jövedelmük függ bizonyos helyzetek megértésétől és a folyamatba való gyors beilleszkedéstől. Elméletek szerint az Alfák 5 szakmát és 20 munkáltató fog helyettesíteni. Elemzők szerint az Alfa generáció az önképzés révén lesz magasabban képzett.

Ezen felül a távmunka egyre népszerűbb. Már ma az Egyesült Államokban élők egyharmada dolgozik szabadúszóként. Előrejelzések szerint 2025-ig a munkavállalók úgy fognak dolgozni, hogy nem kötelezik el magukat egyetlen céghez.

6, Az Alfák akár 100 éves korukig is élhetnek

Mivel a modern világban az orvostudomány nagyon gyorsan fejlődik, és az életminőség évről évre javul, a modern gyermekek akár 100 vagy több évig is élhetnek. Például a “Max Planck Demográfiai Kutató Intézet” szakértőinek becslései szerint minden harmadik lány, aki Németországba születik megélheti akár a 100 éves kort is.

7, Fejleszteniük kell az érzelmi intelligenciát

Manapság egyre több tudós beszél a mesterséges intelligenciáról, amely olyan gyorsan fejlődik, hogy hamarosan versenybe kell lépni vele. A robotokkal való versenyzés egyetlen módja az érzelmi intelligencia (EI) fejlesztése, amely a gépek számára nem elérhető. Az El egy bizonyos készségkészlet, mely lehetővé teszi, hogy felismerjék és megértsék mások érzelmeit és szándékait, valamint sajátjukként irányítsák a gyakorlati problémák megoldása érdekében.

Sok munkáltató szerint a sikeres karrierhez a gyermekeknek három dolgot kell elsajátítani – az alkalmazkodóképességet, az információs munka képességét és annak a képességét, hogy bárkivel képesek legyenek együtt dolgozni. – Ez érzelmi intelligencia.

Milyen tapasztalatod van a modern gyermekekkel?

Ezek is érdekelhetnek