2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapHírekAkár 30 ezer forintra is bírságolhatják azt, aki indokolatlanul használja a ködlámpát

Akár 30 ezer forintra is bírságolhatják azt, aki indokolatlanul használja a ködlámpát

-

A ködlámpa vagy más néven ködfényszóró használatáról a KRESZ teljesen egyértelműen fogalmaz. Sokan mégis indokolatlanul használják azt. A szabályok szerint a ködlámpa akkor használható, ha a látási viszonyok indokolják azt. A rendőrség ellenkező esetben közlekedési bírságot szab ki a szabálytalankodó sofőrnek.

Noha, a ködlámpa hatalmas segítség lehet a szélsőséges időjárási körülményekben, rengeteg autós viszont felháborítónak tartja annak indokolatlan használatát, hisz ezzel szinte megvakítják a szembejövőt vagy az előttük haladót. Ez pedig teljes mértékben érthető és jogos. Ezért is van az, hogy a rendőrség is szankcionálja annak használatát.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a KRESZ – A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet pontosan úgy fogalmaz, hogy “a korlátozott látási viszonyok az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága”.

Az első ködfényszóró rossz látási viszonyok esetén javítja az úttest megvilágítását, a hátsó ködlámpa pedig feltűnőbbé teszi a többi autós számára a jármű jelenlétét közúton.

A ködfényszóró használata nemcsak sűrű ködben, hanem por vagy hóesés esetén indokolt lehet. A tompított fényszóró használata azonban nem váltható ki vele. Általában ezek a körülmények lakott területen kívül fordulnak elő, a KRESZ szabályozása erre azonban nem tér ki.

A rendőrség azt is elmondta, hogy álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni, távolsági fényszórót, ködfényszórót használni azonban tilos.

“A ködlámpa szabálytalan használata az elkövetett cselekménytől függően a KRESZ 44. § (4) vagy a 45.§ (2) bekezdésébe ütközik, és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224.§-a szerinti közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül” – tette közzé az ORFK.

“A jogsértés észlelése esetén munkatársainknak lehetőségük van a figyelmeztetésre, helyszíni bírságolásra – melynek mértéke 5000-től 50 000 forintig terjedhet -, valamint szabálysértési eljárás kezdeményezésére. Tapasztalataink alapján az említett jogsértés miatt – az eset súlyától függően – a rendőrség helyszínen eljáró tagjai elsősorban figyelmeztetést alkalmaznak.”

A hatóságok harmincezer forintos bírságot is kiszabhatnak annak, aki indokolatlanul használja a ködlámpát. Abban az esetben, aki több alkalommal is megszegi ezt a szabályt, akkor akár 150 ezer forintot is fizethet.

Ezek is érdekelhetnek