2022 július 5 kedd
KezdőlapHírek"Az ausztráliai tűzvész füstje körbeszállja a Földet" - Ezt közölte a NASA...

“Az ausztráliai tűzvész füstje körbeszállja a Földet” – Ezt közölte a NASA az emberiséggel

-

A NASA szerint a füst már félúton jár, áthaladt Dél-Amerika felett is, illetve hatással lesz a légköri viszonyokra szerte a világon.

“Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé” – erre figyelmeztetett az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Műholdfelvételek segítségével a szakemberek december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.

“Január 8-áig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő” – ez olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.

“Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat” – idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja.

“A tomboló hőség páratlan körülményei együtt az országot uraló szárazsággal “szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhőt idéztek elő. Ezek pedig sajnálatos módon segítik a füst feljutását a sztratoszférába, vagyis több, mint 16 kilométer magasságba, ha pedig oda is eljut, akkor a füst képes több ezer kilométert megtenni a forráshelytől, valamint óriási hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon” – írták a kutatók.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek ezidáig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthon vált lakhatatlanná és pusztult el teljesen. Emellett pedig hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, illetve sűrű füst borította be a nagyvárosokat is.

Ezek is érdekelhetnek