2022 július 1 péntek
KezdőlapEmberekAz édesanya visszautasítja az életmentő vesetranszplantációt, hogy megmentse kétéves kislányát, aki ugyanattól...

Az édesanya visszautasítja az életmentő vesetranszplantációt, hogy megmentse kétéves kislányát, aki ugyanattól a betegségtől szenved

-

Minden szülő szeretné, ha gyermeke tökéletesen egészségesen látná meg a napvilágot, és élete végig az is maradna. Sajnos azonban az élet nem kívánságműsor, és olykor nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk. Sajnálatos módon Bec Vallee és férje, Ryan életében sem úgy történtek a dolgok, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Bec még csak 11 éves volt, mikor az orvosok vesebetegséget diagnosztizáltak nála. Akkor édesanyja megmentette az életét azzal, hogy felajánlotta neki egyik veséjét. Az átültetésre évekkel később került sor, mert akkor még túl fiatal volt ahhoz, hogy megműtsék.

Egy bizonyos idő után sajnos a másik veséje is leállt, ezért dialízisre kellett járnia. Férje Ryan, felajánlotta neki, a veséjét, ám terveik fenekestül felfordultak, mikor kiderült, hogy a Bec méhében cseperedő kislánynak is ugyanolyan betegsége van, mint édesanyjának.

Mikor a 20. héten el kellett menniük ultrahangra az orvos azt mondta, hogy gondok vannak a veséjével és nagy valószínűséggel ugyanabban a betegségben szenved, mint az anyja.

“Ez egyike volt azoknak a világszerte megrendítő pillanatoknak, amelyek mindent megváltoztatnak az életedben, és amelyet egyik szülő sem akar hallani.” – mondta.

Bec elhatározta, hogy nem fogadja el férje veséjét. Ennek tükrében Ryan a felesége helyett születendő kislányuknak adja a veséjét, hogy megmentse és ezzel esélye legyen az életre.

“Mindketten szem előtt tartottuk a gyermekünk érdekeit, és a legjobbat akartuk neki. Szerettük volna ha a lehető legjobb lehetőségeket nyújtjuk neki.” – folytatta Bec.

Miután Bec elutasította a vesét, a 31 éves kismamának heti háromszor kellett dialízisre járnia, és minden alkalom hat órát vett igénybe. Egyszer már kaptam egy esélyt, most a kislányomon a sor. Megtapasztalhattam milyen mikor egy szülő ajánlja fel a szervét, és most Ambrosia élheti át ugyanezt.

Történetük futótűzként terjedt az interneten és most több ezer ember jelentkezik donornak. Bec fent van a várólistán és reméli, hogy egy nap meglesz az a személy, akinek megkaphatja a veséjét.

Sajnos nem Bec az első és utolsó, akinek szervátültetésre van szüksége. Jelenleg 1700-an vannak a várólistán. A tavalyi év során 463 ember hunyt el, akik mind szervdonorok voltak, 182 élő donor ajánlotta fel valamely szervét.

Reméljük a kétéves Ambrosia hamarosan megkaphatja édesapja veséjét és nem kell dialízisre járnia.

Ezek is érdekelhetnek