2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészségAz egész világnak példát mutatott kijelentésével az orr nélkül született kislány

Az egész világnak példát mutatott kijelentésével az orr nélkül született kislány

-

A terhesség és az új pici születése a legfantasztikusabb és legfontosabb dolog egy család életében. Apa, anya rendkívül izgatottak és semmi másért nem fohászkodna csak, hogy egészséges és szép legyen a babájuk. Néha az élet azonban máshogy osztja a lapokat. Hiába az óvatosság, a megfelelő ellátás és az egészségre vonatkozó szabályok betartása, sajnos sokan születnek valamiféle rendellenességgel.

Így jártak egy észak-írországi Tessa nevezetű kislány szülei is. Édesanyja szerint a terhesség lefolyása teljesen rendben volt. Az orvosok sem sejtettek bármiféle rendellenességet, azonban mikor meglátták az újszülött kislányt sokkot kaptak. Tessa ugyanis orr nélkül jött a világra. A szülők teljesen ledöbbentek, az orvosok szerint a túlélésre sem volt nagy esély.

A kislány azóta szépen felcseperedett. Már 8 éves. Az orr hiánya miatt semmilyen szagot nem érez. A szájon át történő légzését is segíteni kell egy intubálós módszerrel. Egy csövet vezetnek a légcsövébe, melyhez egy szelep tartozik, aminek segítségével Tessa hangját felerősítik.

Sajnos nem csak az orra hiányzik. A szemei nagyon rosszak. A ballal szinte egyáltalán nem lát, a jobbal pedig csak korlátozottan. Ahhoz, hogy meginduljon nála a pubertás kor egy speciális hormonkezelésre lesz szüksége.

Egy nagyon ritka betegségben szenved, melynek neve Bosma arhinia microphthalmia (BAM) szindróma. Az egész világon körülbelül 100 ember él ma így.

Érdekes, hogy a kislány ettől függetlenül nem csügged. “Rossz, hogy nem érzem a finom illatokat, ugyanakkor jó, hogy a rosszakat sem” – mesélte Tessa. Ezzel a kijelentésével pedig minden fejlődési rendellenességgel küzdő embernek példát mutat. Nem szabad feladni.

Az orvosok latolgatják egy esetleges műtét lehetőségét. Az orrüreget sikerülhet kialakítani, viszont az agyának a szaglásért felelős része nincs kifejlődve.

Kapott már orrimplantátumot is. Ő volt az első a világon, akinek 3D nyomtatással csináltak orrimplantátumot. 4 éves korában azonban egy fertőzés miatt el kellett távolítani.

A szülők persze nem adják fel. Tessa jövőre új orrot kaphat Dr. Julin Ong szakorvos segítségével. A család rettentő izgatott.

A kislány ennek ellenére nagyon életvidám és boldog. Nem zavarja az állapota. Édesapja szerint mindenkit boldogságra hangol. Nagyon büszkék rá.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek