2022 december 4 vasárnap
KezdőlapNagyvilágAz egyiptomi kormány közvetlenül a lakóövezetbe épít hatalmas autópályát

Az egyiptomi kormány közvetlenül a lakóövezetbe épít hatalmas autópályát

-

Az autópályák nagy hasznunkra vannak, ha gyorsan kell eljutnunk egyik városból vagy országból a másikba. Mivel hangosak, piszkosak és adott esetben baleset veszélyesek, ezért is épülnek a lakóövezetektől távol. Legalábbis eddig.

Az egyiptomi kormány szerint nem lényeges, hogy az autópálya távol legyen a lakónegyedektől, sőt, úgy határozott, hogy egyenesen annak közepébe építi legújabb autópályáját. És ez nem vicc, amikor azt mondjuk, hogy a lakóövezet közepébe, úgy is értjük. Az újonnan épülő autópálya mindössze ötven centiméter távolságra helyezkedik el az emberek otthonától. Ezzel kapcsolatban számos kérdés merül fel az emberben, mint, hogyan lehet elviselni a szörnyű zajt, a szennyezettséget, na és persze, mi történik egy baleset során? Rendkívül kockázatos, hiszen, ha két autó összeütközik, akkor nagy valószínűséggel a lakóházakban fognak kikötni.

A Teraet Al-Zomor híd, más néven a Salman király tengely elnevezésű autópálya amellett, hogy túl közel van az épületekhez, blokkolja a napfényt, a friss levegő hiányában sem szellőztetni, sem kiteregetni nem lehet. Egyetlen előnye sincs ennek az őrült ötletnek.

Épp, hogy nem a lakóházakba épül az autópálya.

A sztráda tizenkét kilométer hosszú és 65,5 méter széles lesz. A becslések szerint a projekt költsége körülbelül öt milliárd egyiptomi fontba, vagyis 317 millió amerikai dollárba, forintba pedig súlyos milliárdokba kerül majd.

Az emberek felháborodásukat és aggodalmukat fejezték ki a magas zaj- és légszennyezettségi szint miatt.

A különböző források szerint az autópálya építése a lakóövezetekben illegális. A sztráda befejezése után a lakóházakat le kell bontani, de a lakosok érthető módon nem fogadják el a parancsot és harcolnak ellene. Az egyiptomi kormány 250 egyiptomi fontot szándékozik kiosztani a lebontandó épületekben élő lakosok számára.

Az ott élők 2008-ban szerezték meg a lakóházak építésére vonatkozó engedélyeket. Mohamed Fouad, parlamenti képviselő arra kérte a kormányt, hogy gondolja át az autópálya-projektet, ugyanis az veszélyt jelent a lakókra, illetve megsérti a magánéletüket is.

Az őrült autópálya ötlete már régóta hatalmas figyelmet kap a közösségi médiában. Az emberek egyszerűen nem hisznek a saját szemüknek, és annak, hogy a kormány képes tönkretenni ezzel életüket.

Sokakat meg sem lepett a kormány döntése, ennek pedig hangot is adtak a közösségi oldalakon. Üdvözölték az autópályát a hálószobáikban, a nappaliban. Akarunk-e autót és autópályát a lakásunkban? A felháborodott kommentekből nincs hiány, ami persze teljes mértékben érthető. Az emberek azt mondják, nem adják fel, szembeszállnak a kormánnyal és az autópálya építéssel, nem hagyják, hogy megfosszák őket az otthonuktól.

Ezek is érdekelhetnek