2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapÉrdekességekAz életedbe is kerülhet, ha ezt 7 dolgot csinálod, miközben odakinn villámlik

Az életedbe is kerülhet, ha ezt 7 dolgot csinálod, miközben odakinn villámlik

-

Rengeteg dologról tudunk, amit nem ajánlatos csinálnunk, ha villámlik. Nem szabad például fa alá bújni vagy úszni. De arról eddig még nem sok mindent hallhattunk, hogy a lakásban csinálhatunk-e bármit ez idő alatt. Azt kell mondjam, hogy sajnos nem. Az otthon sem nyújt mindig kellő védelmet vihar idején, főleg, ha villámlik is.

Azt pontosan tudjuk, hogy környezetünkben hatalmas károkat okoz a vihar és a villámlás. Ilyen esetben a tűzoltókat 150-200-szor is riaszthatják egy évben. Magyarországon becslések szerint évente 20-40 embert ér villámcsapás. Ezeknek nagy része ugyan a szabadban történik, de számos útja van a villámnak, amivel betalálhat otthonunkba is.

Mi az, amit semmiképp ne csinálj, ha villámlik? Most megtudhatod!

Az áram az elektromos vezetékrendszeren keresztül jut be a házba. Ez főleg akkor van így, ha nincs villámhárítónk sem. Bizonyos tevékenységeket ajánlatos ilyenkor elkerülni.

  1. A mosogatás

Mint tudjuk, a fém és a víz kiváló vezető. Ebben az esetben mindkettővel érintkezhetsz, ezért jobb, ha megvárod, míg elmúlik a vihar.

2. A zuhanyzás

Tusoláskor az egész tested vizes, ezért nagyobb a kockázata a villámcsapásnak.

3. Kerüld el a betonfelületeket!

A betont sok esetben merevítik fémmel, ezeken keresztül pedig könnyen áramütés érhet.

4. Állj távolabb az ablaktól!

A látvány lenyűgöző lehet, de az ablak fém szerkezeti részei ugyanúgy vezetik az elektromos áramot.

5. Ne menj ki az erkélyre!

A tető sem nyújt teljes biztonságot. A fém szerkezeti elemek vezetik az elektromosságot. A veszély még nagyobb, ha a korlát is fémből van.

6. Ne telefonálj!

A régi vezetékes telefon is rejteget magában veszélyeket, ugyanis a vezetékeken keresztül nincs nehéz dolga a villámnak, hogy jól belénk csapjon. Világszerte számos példa volt már az efféle villámcsapásra, így jobb elkerülni a telefont, míg csillapodik a vihar.

7. Húzd ki az asztali számítógépet!

A vezetékeken keresztül ez a masina is kiválóan vezeti az áramot, így nemcsak azért kell kihúzni azt, hogy ne károsodjon, hanem hogy mi se sérüljünk meg. A laptop és mobiltelefon nyugodtan használható, hisz azok nem vonzzák a villámot.

Ezek is érdekelhetnek