2022 december 5 hétfő
KezdőlapÉrdekességekAz elzárt vízvezetékek miatt újabb járvány ütheti fel a fejét, ha az...

Az elzárt vízvezetékek miatt újabb járvány ütheti fel a fejét, ha az élet visszatér a régi kerékvágásba

-

A koronavírus-járvány lecsengése után a nagyobb épületek vízvezetékeit nagy körültekintéssel kell újraindítani, ellenkező esetben ugyanis, a világnak egy újabb járvánnyal kell szembenéznie.

A világ egészségügyi szakértői jelenleg attól tartanak, hogy egy elfeledett betegség újra felütheti a fejét, ha az utóbbi hónapban elzárt vízvezetékeket ismét használni kezdjük. Ha az élet újra visszatér a megszokott kerékvágásba, akkor az iskolákban, irodaházakban, plázákban és a többi nagyobb épületben az elzárt vízhálózatokat megnyitják. Tehát, a hetekig használaton kívüli víz fog folyni a csapokból.

Leállított vezetékek

A vezetékekben ugyan fertőtlenített víz van, a hőmérséklet ingadozása viszont egy úgynevezett legionárius betegséget kiváltó kórokozók elszaporodását eredményezheti.

Veteránok kórja

A betegség először 1976-ban ütötte fel a fejét, amikor 25 amerikai veterán vesztette életét, méghozzá különös körülmények között. Egy gyűlést követően kerültek kórházba magas lázzal és tüdőgyulladással. A rejtélyes kór róluk kapta a legionárius elnevezést. A baktérium eredete sokáig ismeretlen volt, a szakemberek csak később azonosították azt.

Pangó víz

A mikrobiológusok felfedezték, hogy a baktérium állóvizekben él, általában melegben. Könnyen elszaporodhat nagy méretű légkondicionáló berendezésekben vagy rosszul karbantartott vízvezetékekben, amik használaton kívül vannak vagy nem a megfelelő módon tisztítottak.

A betegség hasonlít a koronavírusra

A legionellózis tünetei nagyon hasonlóak a jelenleg is fertőző koronavírus fizikai megnyilvánulásaira. A betegek lázzal, fejfájással, száraz köhögéssel küzdenek, a halálesetek fő okozója pedig ebben az esetben is a tüdőgyulladás. A legionella baktérium a koronavírus-fertőzöttek szervezetében is kimutatható, a betegek húsz százalékánál fordult elő.

A fertőzés bakteriális, tehát, a koronavírustól elválasztható és gyógyítható. Azonban, ha a betegség újabb járványt indítana el, akkor katasztrofális helyzetek elé néznénk, hisz az egészségügy már így is rendkívül túlterhelt.

Az egészségügyi szervezetek a fertőzések elkerülése érdekében figyelmeztetik a szállodákat, iskolákat, gyárakat és a többi nagyobb, jelenleg használaton kívüli épület tulajdonosait, hogy különös elővigyázatossággal indítsák újra a vízvezetékrendszereket. Erről pontos leírást fognak kapni, amiből megtudhatják, hogyan kell megtisztítani, fertőtleníteni, majd újraindítani a vizes rendszereket. A szakemberek ugyanakkor azt is elmondták, hogy aggodalomra nincs ok, mindössze alapos elővigyázatosságról van szó.

Ezek is érdekelhetnek