2022 augusztus 7 vasárnap
KezdőlapTech & TudományAz emberi test 13 olyan tulajdonsága, amiről nem minden orvosnak van tudomása

Az emberi test 13 olyan tulajdonsága, amiről nem minden orvosnak van tudomása

-

Az emberi test és szervezet nagyon összetett dolog, mely tele van rejtélyekkel. Olykor még a legtapasztaltabb orvosoknak és kutatóknak is nehéz bizonyos dolgokra rájönnie vele kapcsolatban. Viszont ennek ellenére vannak olyan elszánt szakemberek, akik mindent feltettek arra, hogy megtudják ennek titkait. Például sokan nem is tudták, hogy az alvó emberek elveszítik szaglásukat alvás közben, ezért van az, hogy egy hirtelen jött tűz esetnél nem ébrednek fel. Mostani posztunkban ilyen és ehhez hasonló érdekességeket hoztunk el nektek.

1, Az elhízás csökkenti az ízérzékelést

Az ízérzékelés nemcsak az ételek ízét továbbítja az agynak, hanem annak örömét is. Viszont a túlsúllyal küzdő embereknek nem olyan kifinomult és pontos az ízérzékelése. Az emberek régen abban a hitben voltak, hogy akinek kevesebb ízlelőbimbója van, annak több ételt kell enni az élvezet eléréséhez. Amerikai tudósok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem igaz.

Egy erekkel folytatott kísérlet során, a rágcsálókat magas zsírtartalmú étrendre szoktatták, és ahogy egyre kövérebbek lettek úgy veszítették el az ízérzékelésüket. Akik viszont nem híztak meg, azoknak ilyen problémájuk nem volt. A kutatók ennek tükrében arra a következtetésre jutottak, hogy az ízérzékelés elvesztése az elhízás metabolikus következménye, ami egy olyan gyulladásos reakciót vált ki, mely elpusztítja az ízlelőbimbókat.

2, A férfiak is szoptathatnak

Elméletben semmi sem akadályozza meg a férfiakat abban, hogy megszoptassák a kisbabájukat, ugyanis nekik is vannak prolaktin hormonjaik, csakúgy, mint a nőknek, ám nekik kevesebb van belőle.

Jared Diamond élettani orvos szerint a hím laktáció éhség miatt fordulhat elő, amint ezt a II. Világháború idején megfigyelték. Kutatók szerint azonban a mellbimbó stimulálásával mesterségesen beindítható a dolog. Amikor egy Srí Lankán élő férfi felesége elhunyt, nem tudta elviselni, hogy kislánya folyamatosan sír ezért a mellére tette. Egy idő után azonban rájött arra, hogy a gyermeke eszik.

3, A testszőr megvéd a rovaroktól

A közelmúltig azt hitték, hogy a testszőr egy haszontalan és szükségtelen örökség, amit az ősök hagytak ránk. A sheffield-i tudósok azonban rájöttek, hogy a szőrzet megvéd a rovar csípéstől és harapástól. A kutatók 29 önkéntest vetettek alá elméletüknek az egyik karjuk le volt borotválva a másik viszont nem. Az alanyok több kellemetlen vendégről számoltak be, amik a szőrtelen végtagjaikra telepedtek.

4, Minden ember csíkos

Valójában az emberek bőrének mintája olyan, mint a tigrisek csíkja. Ezt a szakemberek Blashko vonalnak hívják. Ezek a vonalak DNS információkat tartalmaznak és bizonyos körülmények között még látható is.

5, A mostani fiatalok körme gyorsabban nő, mint az őseiké

A brit tudósok szerint a köröm most sokkal gyorsabban növekedik, mint a nagyszülők, dédszülők korában. A nagy lábujj körme a 30-as években 1,65 mm-re nőtt havi szinten, most viszont 2 mm-rel. A hüvelykujj havonta 3 mm-t nőtt az 50-es években, 2009-ben pedig 3,55-öt.

A köröm képes megmutatni, hogy egy ember mennyire egészséges. Ez alapján pedig az utóbbi évtizedekben az emberiség egészségesebbé vált.

6, Az ajkak – a test legérzékenyebb része

Az ajkakban több, mint egymillió idegvégződés van, és ez körülbelül 100X annyi, mint az ujjhegyben. Ráadásul nagyon érzékenyek is, mivel nincsenek olyan mirigyeik, mely az izzadásért felelősek, így nincs olyan természetes zsírforrása, mely megvédi az időjárástól. Szakértők szerint talán ez a test legsebezhetőbb része.

7, Élhetünk jó néhány belső szerv nélkül is

Az ember képes gyomor, lép, vese, epehólyag, reproduktív szervek és kisagy nélkül is élni. Viszont az endokrin rendszer olyan fontos összetevője nélkül, mint a pajzsmirigy vagy a hasnyálmirigy nem lehet élni kivéve akkor, ha bizonyos hormonális gyógyszereket szed az illető.

8, Az emberi memória 1 millió gigabájtot képes elraktározni

Az emberi memória körülbelül egy milliárd bájt vagy egy millió gigabájt információt képes tárolni. Ez a szám pedig szinte az egész internetet magába foglalja.

9, Elveszik a szaglás alvás közben

Bizonyára láttál már olyan reklámot, ahol az embereket kávéval ébresztették. A kutatók viszont hiteltelennek tartják ezeket, ugyanis kísérletek támasztották alá, hogy az alvó embereknek nincs szaglása. Ezt kellemes menta és kellemetlen piridinnel bizonyították be. Mindkettőt odadugták az alanyok orra alá, és egyik sem reagált az illatra. Rossz hír: valószínű egy alvó ember a tűz, vagy füst szagát sem fogja érzékelni.

10, A köldökzsinór – a gyermek első játéka

Az orvosok ultrahang felvételen látják, hogy a magzat miként fogja és rángatja a köldökzsinórt. A tudósok azt mondják a babák így játszanak, mert ez a “játék” nem más számukra, mint a világ megismerése. És még a meg nem született csecsemők is arra törekszenek, hogy felfedezzék a külvilágot.

11, A tudósok megtanultak a fogak regenerálódását

Az embereknek két fogazatuk van egy tej és egy csontfog. Sok állattól eltérően az emberekben nem regenerálódnak a fogak, viszont a tudósok megpróbálják megváltoztatni ezt a helyzetet. Nagy-Britanniában a kutatók megpróbálnak egy harmadik fogazatot létrehozni, mely ugyanúgy az ínyből nőne ki. Kínában állítólag már megtanulták, hogyan kell a fogzománcot helyreállítani.

12, Az emberi test legnagyobb sejtje – a petesejt

A női pete 600-szor nagyobb, mint a hímivarsejt. Mérete eléri a 0,1 mm-t, és elméletileg mikroszkóp nélkül is látható.

13, Az emberi könnyek gyógyíthatnak

A Rapunzel mesében a főszereplő, könnyeivel gyógyította meg szerelmét. Noha tudjuk, hogy ez csak mese mégis van némi igazságalapja. A helyzet az, hogy az emberi könnyek lizozimeket tartalmaznak, melyek elpusztíthatják a baktériumok sejtfalát. Viszont ilyen anyagok nemcsak a könnyekben, hanem a nyálban, a gyomor nyálkahártyájában és az anyatejben is van.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek