2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességekAz ENSZ szerint globális élelmiszerválság és éhezés vár ránk, ha a háború...

Az ENSZ szerint globális élelmiszerválság és éhezés vár ránk, ha a háború tovább húzódik

-

Milliókat fenyeget a súlyos éhezés, az orosz-ukrán háború miatt.

Antonio Guterres, a világszervezet főtitkára arról beszélt, hogy a világ potenciális élelmiszerválsággal nézhet szembe. Az árak ugrásszerűen emelkednek, mivel csökken a globális kínálat az alapnövényekből készült élelmiszerekből.

Az orosz és ukrán síkság adja a világ gabonaexportjának 24%-át. Az ukránok nem tudják begyűjteni a termést, az oroszok pedig szankciók alatt állnak.

„Az élelmiszerek, az üzemanyagok és a műtrágyák árai az egekbe szöknek. Az ellátási láncok megszakadnak. Rekordmagasak az importáruk szállításának költségei, ráadásul az árukat jelentős késéssel szállítják. Mindez a legszegényebbeket sújtja a legjobban, és elülteti a politikai instabilitás, a nyugtalanság magvait az egész világon” – mondta Guterres

A német kormány szerint Oroszország akadályozza 20 millió tonna gabona kivitelét az ukrán térségből. Az oroszok fegyverként használják az ukrajnai gabonaexport blokádját.

Annalena Baerbock (német külügyminiszter) az ENSZ-ben tartott konferencián hangsúlyozta, az az ukrán kikötők blokádjával, az ukrán silók, az utak, a vasutak és különösen az ukrán parasztok termőföldjeinek lerombolásával Oroszország gabonaháborút is folytat. Ez pedig fenyegető éhínséget, globális élelmiszerkrízist válthat ki.

Megoldást jelenthetne a termőföldek növelése, de egyes helyeken, mint Brazília vagy az Egyesült Államok, ez szinte lehetetlen. Nem segít az a tény sem, hogy a nitrogén alapú trágya ára megnégyszereződött, a foszfát alapú pedig megháromszorozódott a 2020-as árakhoz képest. A kémiai alapú trágyák létfontosságúak a betakarítás segítésében, de a túl sok trágya szennyezi a vizeket és a talajt, valamint erősíti az eróziót.

A háború hatása nálunk is érződik. Az agrárszektor szerint akár 20%-os emelkedésre is számíthatunk.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek