2022 május 24 kedd
KezdőlapNagyvilágAz ENSZ vezetőit úgy kiosztotta egy 16 éves fiatal lány, hogy köpni...

Az ENSZ vezetőit úgy kiosztotta egy 16 éves fiatal lány, hogy köpni nyelni nem tudtak utána

-

Mit is kell tudni Greta Thunberg-ről, ki is ő valójában? Nos, Greta egy 16 esztendős svéd származású környezetvédelmi aktivista, aki 15 évesen svéd parlament előtt demonstrált annak érdekében, hogy a politikusok igenis vegyék komolyan az éghajlatváltozás veszélyeit. Hamarosan tovább fiatalok és egyetemi hallgatók is csatlakoztak hozzá és egy saját kis közösséget hoztak létre. Miután Thunberg beszédet tartott az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Konferenciáján, a hallgatók által szervezett sztrájkok heti rendszerességgel ismétlődtek meg. A 16 éves fiatal lány szüleit is meggyőzte arról, hogy otthonukban is alkalmazzanak néhány életmódváltást, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Például húsfogyasztás, illetve a légi közlekedés használatának mellőzését.

2019 májusában Thunberg szerepelt a Time magazin borítóján, és megjegyezték, hogy sokan példaképként tekintenek rá. Egyes médiumok Greta Thunberg effektusként határozzák meg a világ színvonalára gyakorolt ​​hatását.

Greta nem olyan régen részt vehetett az ENSZ New York-i klímakonferenciáján, ahol bizony nagy vezetők előtt mondhatta ki a véleményét. A fiatal lány egy percig sem habozott, hanem özönvíz szerűen rázúdította a kristálytiszta tényeket a vezetőkre. Szavai így hangoztak, melyre gyakorlatilag az egész világ felfigyelt:

“Teljesen rossz így ez az egész. Nekem most nem itt kéne lennem, hanem az óceán túloldalán az iskolában. És tőlem várjátok a reményt? Hogy képzelitek? Az üres szavaitokkal elvettétek az álmaimat és a gyerekkoromat. És én még így a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek világszerte, teljes ökoszisztémák omlanak össze, egy tömeges pusztulás peremén állunk, de ti csak a pénzről és a gazdasági növekedésről tudtok beszélni. Hogy van ehhez képetek? Elárultok minket, de a fiatalok ezt kezdik felismerni. A jövő generációja figyel titeket, és ha cserbenhagytok minket, nem hagyjuk, hogy ezt megússzátok. A világ kezd felébredni, és eljön a változás, ha tetszik ez nektek, ha nem.” – jelentette ki a fiatal lány.

Mint ahogy feljebb is említettük legelőször a fiatal lány azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy a stockholmi parlament előtt tüntetett egy olyan táblával, melyre az volt írva “Iskolai sztrájk az éghajlatváltozás miatt”. Ezt a tüntetést azért is indította el, hogy a parlamentben ülő emberek vegyék komolyan a globális felmelegedést és a klímaváltozást.

Az ENSZ konferenciáján, maga Donald Trump is részt vett, akire a 16 éves aktivista igencsak szúrós tekintettel nézett. Ebből a nézésből az szűrhető le, hogy nem igazán szimpatikus neki az amerikai elnök.

António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy a világ hatvanhat országa egyezett bele abba, hogy konkrétan a nullára csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást 2050-ig.

A kérdés már csak az, hogy ezt valóban komolyan gondolják, vagy csak csitításképpen “egyeztek” ebbe bele. Nektek mi a véleményetek?

Ezek is érdekelhetnek