2022 december 8 csütörtök
KezdőlapCelebAz NBA legendás kosarasa lenyúlt egy delfin gyomrába és megmentette ezzel az...

Az NBA legendás kosarasa lenyúlt egy delfin gyomrába és megmentette ezzel az állat életét

-

Clifford Ray karrierje korántsem nevezhető szokványosnak, ugyanis az idén 71. életévét betöltő NBA-bajnok az Oklahoma Egyetemen szerzett diplomát, ráadásul művészeti karon. Ray 206 centiméter magas volt és 104 kilogrammot nyomott. A Chicago Bulls a draft harmadik körében, a negyvenedik helyen vitte el. Már az első szezonban beválasztották az Év Újoncötösébe.

1974-ig volt a Bulls játékosa, majd 1974 és 1981 között a Golden State Warriors-ban dobta a kosarakat. Három évadot töltött a Bulls-nál. A legjobb éve 1973–74 volt, amelynek során átlagosan 9,3 pontot és 12,2 lepattanót szerzett meccsenként, illetve a Bikák először érték el az NBA nyugati konferencia döntőjét. 1975-ben a csapat bajnoki címig jutott, aztán a Warriors hatalmas hullámvasútba ült, ami majdnem negyven évig tartott. Ray ’81-ben vonult vissza, addig hűségesen szolgálta csapatát.

Ray azon játékosok egyike, aki legalább tíz évadot töltött el a profi ligában. Visszavonulása után Ray 1987-ben a Dallas Mavericksnél tevékenykedett edzőként. Később a New Jersey Nets asszisztensként dolgozott, ezt követően pedig visszatért a Golden State-hez edzőként. 2005 és 2010 között a Boston Celtics segédedzője volt, akikkel 2008-ban NBA bajnokságot is nyert. 2012-ben a Sacramento Kings csapatánál alkalmazták. 2016-ban pedig tanácsadóként felvették a Houston Rockets-hez.

Clifford 206 centiméter magas volt, de még ehhez képest is rendkívül hosszú karjai voltak, aminek segítségével megmentette egy delfin életét, méghozzá úgy, hogy lenyúlt az állat gyomrába.

1978-ban Ray nemcsak rendkívüli tehetségével került a címlapokra. Az NBA játékosa a kaliforniai Redwood City vidámparkjában mentette meg egy delfin életét. Mr. Spock, a palackorrú delfin medencéjét éppen javították, amikor az állat pillanatok alatt elkapott egy elejtett csavart. Viszont, a delfinek sajátos úszómozgása miatt komoly veszélybe került, hiszen a csavar bármikor kárt tehetett volna belső szerveiben. A park állatorvosa nem akarta elvégezni a műtétet, mivel azt túl kockázatosnak tartotta.

Az állatorvos nem talált megfelelően hosszú eszközt, aminek segítségével elkerülhető lett volna a beavatkozás és kivehették volna Mr. Spock gyomrából a csavart. A Marine World elnöke és Mike Demetrios kosárlabda rajongó Ray segítségét kérte, akinek karja 114,3 centiméter hosszú volt, így azt gondolták, az NBA-sztárnak köszönhetően kiszedhetik a hatalmas fémet a delfin gyomrából.

A kosárlabdázó azonnal a helyszínre sietett, ahol levágták körmeit, orvosi köpenyt és kesztyűt kapott, amit síkosítóval kentek be, majd megkezdték az életmentő műveletet.

Az orvosok elmondtak neki mindent, amit a delfinek légzéséről tudni kell, ugyanis ez határozta meg, hány percig lehet bent a keze az állat szájában. “Elmondták, mit érzek majd odabent, meg hogy egy delfinnek két gyomra van. Ezt nem is tudtam addig. Szóval átjutottam az első gyomron, akkor már a vállamnál volt a szája, de aztán első próbálkozásra megragadtam azt a hatalmas csavart. Az állat végig nyugodt volt, sőt, később, amikor meglátogattam, egyből, noszogatás nélkül odajött hozzám, emlékezett rám” – mesélte boldogan Clifford Ray.

Ezek is érdekelhetnek