2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapHírekAz olaszországi Bergamóban már háborús állapotok uralkodnak

Az olaszországi Bergamóban már háborús állapotok uralkodnak

-

Amíg Kína már bejelentette, hogy náluk véget ért a koronavírus-járvány, addig Olaszországban kritikus a helyzet. Csütörtök virradóra 5322 új beteget diagnosztizáltak, valamint 427 ember esett áldozatul a kórnak. Olaszországban már 3405 halottja van a járványnak, ami már most több, mint Kínában, ahonnan kiindult a vírus.

Az egészségügy már az összeomlás szélén áll, ugyanis a nővérek, ápolók és orvosok túlhajszoltak, illetve gyógyításhoz a megfelelő eszközök is hiányoznak. Bergamóban nincs hely a fertőzöttek számára, így kénytelenek a betegeket a kórházak folyosóin elhelyezni, a katonaság pedig segítséget nyújt a halottak szállításában.

Egy angol csatorna stábja a XXII. János pápa kórházból tudósított, a már-már háborús körülményekről. A helyzet katasztrofális, a szobák zsúfolásig vannak fertőzöttekkel, akiket lélegeztetőgépek tartanak életben és a mellkasukat markolják.

A kórház szóvivője azt is elmondta a csatorna kollégáinak, hogy már a várótermeket is át kellett alakítani, de így is rendkívüli nehézséget okoz az újabb és újabb betegek elhelyezése.

A sürgősségi osztály fogadó részlegén is hasonló állapotok uralkodnak, inkább olyan, mint az intenzív osztály. Egy új páciens érkezésekor egy csapat azonnal ellátja őt, infúziót kötnek be, lélegeztetőgépre és megfigyelő monitorokra kapcsolják, ugyanis enélkül rohamosan romlana az állapota.

A várótermekben lévő fertőzöttek is intenzív ellátásra szorulnának, de a kórháznak sem embere, sem helye, sem kapacitása, sem pedig eszköze nincs erre. Így egy határvonalat kénytelenek húzni, ami alapján válogatniuk kell.

Az intenzívre csakis az juthat be, aki szó szerint élet-halál között van. A kritikus és súlyos állapotú pácienseknek csak a várókban kialakított kezelők jutnak.

A kórház kérte meg a stábot, hogy mutassák meg az embereknek, hogy a koronavírus-járvány közepén, milyen körülmények között kell dolgozniuk, hogy a világ is láthassa, hogy pontosan mi vár rájuk, mire készüljenek. Így talán a többi ország még időben cselekedhet és fel tud szerelkezni a szükséges eszközökkel.

Dr. Roberto Cosentini, a sürgősségi osztály vezetője elárulta, hogy pályafutása alatt eddig még soha nem tapasztalt ehhez hasonlót. Az orvos a világ összes országának figyelmét fel szeretné hívni, főleg az angolokét, ugyanis hozzájuk is elér majd a koronavírus-járvány. Cosentini szerint mindenkinek el kell felejtenie azt, hogy “koronavírus-járvány olyan, mint egy erősebb influenza”.

“Ez egy nagyon súlyos tüdőgyulladás, ami komoly terhet jelent minden egészségügyi ellátórendszernek. Napi 50-60 tüdőgyulladással küzdő ember kerül a sürgősségire itt, és a nagy részük már olyan súlyos állapotban van, hogy óriási mennyiségű oxigénre van szükségük.”

Dr. Lorenzo Grazioli is a kórházban dolgozik, korábban viszont hosszú évekig Leicesterben volt orvos. Egykori angol kollégái hatalmas lendülettel érdeklődnek a kialakult helyzetről és arról, mire kell felkészülniük a közeljövőben. Az orvos azt tanácsolja, hogy a legjobb, amit a britek tehetnek az, ha lezárják a határokat, méghozzá minél előbb. Ugyanis, ez lehet az egyetlen esélyük a vírus lelassítására, mert a megállításával már biztosan elkéstek.

“Életemben nem voltam még ennyire stresszes helyzetben, pedig az intenzíven dolgozom, szóval hozzászoktam a váratlan, idegőrlő helyzetekhez és a nehéz döntésekhez. Itt viszont minden nap életről és halálról kell dönteni, mert aki nem kap kezelést, az meghal. És amikor eljutsz erre a szintre, belátod, hogy kevés vagy” – árulta el Grazioli.

A helyiek egyfajta apokalipszisként jellemzik a kialakult helyzetet. A bergamóiak egyetlen konkrét dolgot üzennek mindenkinek, miszerint “Legyenek készen”!

Ezek is érdekelhetnek