2022 május 20 péntek
KezdőlapHírekAz olvadó gleccserek új szigetet alkottak az Atlanti-óceánban

Az olvadó gleccserek új szigetet alkottak az Atlanti-óceánban

-

A Spitzbergák, norvég nevén Svalbarg, a Jeges-tengerben található szigetcsoport Norvégia és az Északi-sarkpont között. Területének 60%-át gleccserek és hómezők borítják. A sziget hivatalosan Norvégiához tartozik.

Anders Skoglund, topográfus felfedezte fel a földrajzi változást, azaz, hogy a nyári hónapok alatt elolvadt a jég, így a Brageneset-félsziget már egy önálló szigetet alkot.

A műholdas felvételeken kitűnően látszik, hogy a gleccser eltűnése óta a tenger elválasztja a félszigetet, amely eddig egy egybefüggő földdarab volt. A kutató intézet is az észak-keleti részen helyezkedik el, ahol a térképészeti munkákat végzik.

Olyan eddig is előfordult, hogy a gleccserek olvadása után kisebb szigetek maradtak hátra, de a Brageneset egy kirívó eset a maga tíz négyzetkilométeres területével.

A klímaváltozás miatt a gleccserek az elmúlt években már jelentős visszahúzódást mutattak – közölték a norvég kutatók. Abban is biztosak lehetünk, hogy a következő 10-100 évben egyre többször előfordul majd, hogy kisebb szigetek jelennek meg a Spitzbergákon.

Ez az eset is mutatja, hogy mennyivel több figyelmet kellene fordítanunk bolygónkra, hogy visszaszoríthassuk a globális felmelegedést. Mert, ha ez továbbra is így folytatódik, nagyobb természeti katasztrófákkal is szembe kell majd néznünk – figyelmeztetnek a tudósok.

Ezek is érdekelhetnek