2022 július 6 szerda
KezdőlapEgészségAz orvosaink szerint az elhízás miatt halt meg több ezer magyar a...

Az orvosaink szerint az elhízás miatt halt meg több ezer magyar a COVID-ban!

-

Mondhatnánk, hogy a koronavírus nem válogat, de ez nem így van. Persze százával haltak meg honfitársaink, illetve a világ minden táján emiatt a szörnyű kór miatt, de kijelenthetjük, hogy egy egészséges, fiatal szervezet nagy eséllyel birkózik meg a coviddal még védőoltás nélkül is. Nyilván az egyébként is krónikus betegséggel küzdők vannak a legveszélyeztetettebb halmazban. Ettől függetlenül az orvosok egy (nem) meglepő dolgot fedeztek fel.

Magyarország régóta benne van a top 5 legelhízottabb felnőtt lakossággal rendelkező országok között. 2015-ben a negyedikek voltunk. A magyar orvosok szerint az elhízás jelentősen hozzájárult a koronavírus miatti elhalálozásban. Az Obesity Review tavalyi vizsgálata szerint az elhízás 100% feletti mértékben növeli a kórházba kerülés esélyét és 50%-kal nagyobb eséllyel halnak meg, akik súlyfelesleggel kerülnek intenzívre.

A nagy halálozási arányhoz egyértelműen hozzájárul az, hogy a lakkoság több mint a fele elhízott vagy túlsúlyos.

A 25 és 30 közötti testtömegindexszel rendelkező embereket túlsúlyosnak tartják. A felnőtt magyarok fele ebbe a kategóriába tartozik. Ehhez még hozzávehetünk további 10 százaléknyi felnőttet, akiknek 30 feletti a testömegindexük (azaz elhízott).

A magyarok több mint fele túlsúlyos. Rájuk potenciálisan nagyobb veszélyt jelent egy esetleges covid fertőzés.

Egy magyar orvos szerint, ha van a koronavírusnak bármilyen pozitív üzenete, akkor az az, hogy a magyar lakosság mennyire elhízott, és emiatt sokkal többen halnak meg, mint kellene. Az elhízottság egyébként is egy betegség, mely számtalan más társbetegséggel jár együtt. Foglalkozni kell a gyógyításával. A 35 feletti testümegindexszű embereket be kellene vonni terápiás kezelésbe. A 40 BMI-indexszel rendelkezőkkel pedig kiemelten kéne foglalkoznia az egészségügynek.

A baj már gyermekkorban kezdődik!

A túlzottan sós és cukros termékeket száműzni kéne az iskolából és be kéne vezetni a mindennapi testnevelést, ugyanis a gyerekek körében is egyre magasabb az elhízottak aránya.

“A 2-es típusú cukorbetegség régen az 50 éveseknél vagy idősebbeknél alakult ki. Ma már a 8-10 éveseknél is nagy számban fordul elő, ami óriási baj.” – mondja Forster Tamás kardiológus.

A koronavírus fertőzés esetében nem feltétlenül maga az elhízás a fő probléma, hanem az azzal járó társbetegségek. Ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, érrendszeri gondok, cukorbetegség. Ezek mind törékenyebbé teszik a szervezetünket. A tüdőembólia okozta elhalálozás is sokkal nagyobb eséllyel sújthat le rájuk. A Covid leginkább a tüdőt támadja. Egy olyan embernél, aki a túlsúly miatt eleve nehezebben vesz levegőt, könnyebben dönti le a kór. A kiterjedt gyulladás miatt a hörgőket feltölti egy gyulladásos anyag, elzárja a levegő elől az utat, és ez sokszor tragikus végkifejletbe torkollik.

„Azok halnak meg legnagyobb százalékban, akiknek többszörös társbetegségük van a túlsúly miatt. Ez sűrűn elhangzik, az kevésbé, hogy az elhízás ezeknek a betegségeknek nemcsak a velejárója, hanem az oka is” – állítja a kardiológus.

“A bőr alatti zsírszövet termel olyan anyagokat, melyeket adipokineknek hívunk, ezek serkentik a gyulladást a szervezetben. Aki elhízott, annak ez állandó gyulladást okozhat a testében, ami fokozhatja az autoimmun betegségek megjelenését. Vannak, akiknek hajlamuk van ilyen autoimmun betegségre – fűzi hozzá Falusi András genetikus-immunológus

A karantén csak tovább rontott a statisztikákon. Rengetegen szedtek fel extra kilót az otthoni semmitevés alatt. Az evés egy pótcselekvés, mely mögött lelki gondok is állhatnak. Eszünk és hízunk, ami miatt bűntudatunk van. Ezt megint csak evéssel orvosoljuk. Ez egy öngerjesztő folyamat, amiből ki kell lépni.

Talán most, hogy enyhítettek a karanténon és felpezsdül az élet…talán kicsit javul a statisztikánk is.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek