2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberekAz OTP nem ad fogyasztási hitelt ameddig ki nem találja, hogyan tudná...

Az OTP nem ad fogyasztási hitelt ameddig ki nem találja, hogyan tudná teljesíteni a kormány által kiszabott feltételeket

-

Orbán Viktor miniszterelnök úr március 18-án élőközvetítés során jelentette be, hogy milyen változtatásokat vezettek be, ami a magyar gazdaság érdekeit szolgálja, ezzel is segítve a koronavírus miatt munkájukat elvesztő embereket, vállalkozásokat.

Elrendelte, hogy az év végéig, vagyis 2020. december 31-ig eltörli a fogyasztói hitelek törlesztését pl: személyi-, lakás-, fogyasztási, szabad felhasználású, áruvásárlási hitelt illetve a vállalati hiteltörlesztést is. A későbbiek folyamán kormányrendelet formájában is tájékoztatnak a részletszabályokkal kapcsolatban.

Az is napirendi pontra került és meg is vitatták, hogy a bankok a jegybanki alapkamat + 5% THM-mel adhatnak ki újabb fogyasztói hiteleket. Viszont többen is úgy gondolják, hogy ez nagyon elhamarkodott és meggondolatlan döntés volt, ugyanis azzal nem számoltak, hogy a bankok ilyen alacsony kamattal egyáltalán adnak-e hitelt az embereknek. Ez azért is van, mert a kérelem illetve a kínálat két külön dolognak számít.

A nagy bejelentés után az OTP nem hagyta szó nélkül a dolgot és egy nyilvános közlemény formájában fogalmazta meg azt, hogy fontos lenne ismerniük a részletszabályokat ahhoz, hogy az újonnan bevezetett jogszabályok alapján tudjanak fogyasztói hiteleket adni. De emellett szükségük lenne bizonyos belső szabályozásokra, átalakításokra és informatikai fejlesztésekre is.

Az OTP addig a pontig, míg az új jogszabálynak megfelelő termékeket biztosítani nem tudja az ügyfeleinek, felfüggeszti a fogyasztási hitelek értékesítését. Minden kedves ügyfél figyelmét felhívták, ameddig meg nem történnek a fent említett lépések, addig senki se látogassa meg a bankot ilyen céllal.

Ezen kívül azt is kinyilatkoztatták, hogy március 19-től leállítják a meghatározott számlákról történő törlesztések beszedését. A fent említett részletszabályokból a későbbiek folyamán az is ki fog derülni, hogyan is befolyásolja a moratórium a későbbi törlesztőrészleteket. Ezekre viszont várni kell, mert még maga az OTP sem tud róluk. Amint meglesznek a szükséges információk azonnal tájékoztatni fogják az ügyfeleket.

Megjegyezték, hogy minden ügyfelükre vonatkozik a moratórium, és a kormány engedélyezte, hogy az ügyfelek a régi szerződésük alapján törlesszenek. Ezzel az is volt a cél, hogy elkerüljék a törlesztőrészletek növekedését. Amennyiben nem kívánnak a moratóriummal élni ugyanúgy, zökkenőmentesen törleszthetik tovább a hitelüket.

Külön felhívták a figyelmet, hogy ezzel a témával kapcsolatban se menjenek be a bankfiókokba.

Állítások szerint nem csak az OTP nem ad 5,9 százalékon áruhitelt, hanem más bankok sem.

Ezek is érdekelhetnek