2022 július 5 kedd
KezdőlapJárművekAz SSC Tuatara a világ leggyorsabb autója - 509 km/óra az új...

Az SSC Tuatara a világ leggyorsabb autója – 509 km/óra az új utcai autós sebességrekord

-

Az elképesztő 500 km/órás rekordot egy SSC Tuatarával futották meg. Az utcai autós sebességrekordot egy amerikai gyártó hipersportautója tudhatja magáénak. Mint mindig, a körülmények ezúttal is szimuláltak voltak, vagyis a forgalomtól távol végezték el a rekordkísérletet.

Az összesen tíz kilométeres távot az autó két részletben tette meg, aminek során sikerült átlépni az 530-as sebességhatárt is. Az SSC Tuatara az első szakaszon elképesztő 533-as sebességgel száguldott, míg a második etapot “csak” 485-tel teljesítette. Ez alapján számoltak átlagsebességet, ami 509 km/órára jött ki.

Az előző rekord egy Koenigsegg Agera RS-hez fűződik, ami eddig 447 km/órával tartotta a leggyorsabb sebesség rekordját. Egyébként korábban egy Bugatti Chiron megfutotta a 491-es sebességet, de azt egy tesztpályán érte el és nem is szériaautóként.

Az SSC North America nemsokára piacra is dobja a Tuatara sportautót, amit 5,9 literes, ikerturbós V8-as motorral láttak el és körülbelül 1250 kilogrammot nyomó, karbonszálas elemekből áll. Az előzetes tervek szerint száz darabot gyártanak majd belőle. Megvételéhez pedig jó mélyen a zsebbe kell nyúlni, ugyanis 1,6 és 1,9 millió dollárért, vagyis 500 és 590 millió forintért kínálják majd az autók szerelmeseinek.

Ezek is érdekelhetnek